• ריבית, השקעות ובנקים

ריבית מחברה גדולה

הרה"ג דוב ליאור

י"ב שבט תשס"ט
שאלה
מה דין ריבית הנלקחת מחברה גדולה או מעירייה או מגוף גדול ועשיר, אשר מטעמים של חוסר נזילות זמנית או טעמים אחרים ביקש לקחת הלוואה, האם לקיחת ריבית מגוף שכזה היא בסדר? שכן מדומני שמדאורייתא האיסור הוא על לקיחת ריבית מעני.
תשובה
האיסור הוא לאו דווקא מעני, האיסור הוא לקחת ריבית מלווה. גוף ציבורי או חברה, יש אומרים שאין בזה איסור ריבית דאורייתא כיוון שזה לא ריבית שבאה מיד לווה למלווה אלא זו חברה בע"מ. יש כאלה שמקילים בזה אבל לא אומר שכולם. בבנק, אם הוא בנק ממשלתי, בכלל אין בו ריבית. יש תשובה של הרב פרנק ב"הר צבי": לו יצויר שבנק ישראל היה מלוה כסף לאנשים פרטיים, לא הייתה בעיה לתת או לקחת ריבית מהם. עירייה לכתחילה זה בעיה, בכל אופן יש על מי לסמוך בחברה בע"מ. עדיף בכל מקרה לעשות היתר עסקה.