ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- הלכה
- נושאים שונים
- שאלות כלליות
שאלה
אני אמא שלא מצליחה להסתדר כלכלית וגם מבחינת הספק, בעלי עובד כמיטב יכולתו, יש לנו ברוך ד’ ארבעה ילדים נפלאים ואבא נכה שגר לידינו. לצערי אני לא מצליחה לצאת לעבוד מחוץ לבית (וסובלת מכך מאד). נוסף לעומס הכלכלי, יש לנו חוב לאולפנה של הבת הגדולה שהם דורשים לשלם מייד אם היא רוצה לחזור לאולפנה ביום ראשון וגם בן שצריך להתחיל ללמוד שנה הבאה באיזשהו ישיבה (עוד לא מצאנו לו מקום) בשנה הבאה.
בעלי במצב נפשי קשה עקב קשיים במציאת עבודה בתחום שבו השקיע את נשמתו, מתחרט על כך שהוא נכנס לחברה כ"כ קשה ומתחיל להתגעגע לשנים שבהם גדל בין אנטשמים וטוען שהחינוך בישיבות ואולפנות הן מותרות שלא מתאימות למשפחות קשות יום (הרי הוא גדל בלי כל חינוך דתי) ולכן אם זה היה תלוי בו הוא לכתחילה לא היה נותן לילדים להכנס למסגרות שמהם אי אפשר להמשיך במקומות שגם לאחר הנחה משמעותית עדיין פושטים את העור (אני יודעת מצויין למה זה כך אבל זה לא מקל על מצבי). ישנם חדשים שאנחנו חיים ללא כל משכורת ולא ייתכן שנחפור מינוס יותר גדול מכפי שמותר וגם לא ייתכן שהאולפנא תממן את המצב.
מה צריך לעשות אם המתבגרים שלנו? אני כרגע לא במצב שאני יכולה לעשות להם בי"ס ביתי.
תשובה
מה אומר ומה אדבר לשמע המצוקה שאת מתארת. המצוקה הזו היא של משפחות רבות. אולם המקום שבו את נמצאת נראה לי מאד קשה. קשה לי לתת עצה בענין. ראשית הדבר החשוב ביותר לא להרגיש רגשות אשם או תיסכול. אתם משתדלים כפי יכולתכם ואל לכם להרגיש לא בסדר.
כל שקל שאתם נותנים לחינוך נחשב כשקל של מצווה גדולה וההשקעה בחינוך היא ההשקעה האמיתית לתווך הרחוק. בשקל שאת נותנת את בונה לא רק את הילדים שלך אלא בונה גם את כל הצאצאים שיבואו מכך. יש להגביר את האמונה שההשקעה בחינוך היא לא סיבה לעניות. לא מאמין שאם היה בעלך בוחר בדרך אחרת היה מצליח לחיות חיי רווחה טובים יותר. חינוך פחות טוב, אז הההוצאות על שטויות הולכות וגודלות. חינוך פחות טוב, פחות סיעתא דשמיא במילי דעלמא. חינוך פחות טוב, אולי קצת יותר כסף אבל עם פחות מידות טובות ועם פחות אפשרות לשמוח בחלקנו.
למעשה עומדות בפניכם שתי אפשרויות: או שתעבירו את בניכם למקומות שאין בהם פנמיה והעלות של החינוך תצתמצם או שלחילופין תעבירו חלק מן האחריות על התשלום לילדים שלכם. שני הפתרונות קשים. אני הייתי מעדיף את האפשרות השניה. לפחות בנוגע לילד שהולך ללמוד בישיבה אני חושב שהוא יכול לעבוד קצת בכדי לממן את שהותו בישיבה. [יש בישיבות אפשרות לעבוד במטבח וכד' במקום לשלם שכר לימוד].
מעבר לכך ניתן גם לבקש עזרה לתקופה מוגבלת . גם אני מוכן לעזור בסכום מסויים.
בהצלחה ובתקווה שתצליחו ותראו רק טוב.
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר
























