• שאלות כלליות

כיפה לשעות השינה

הרב שמואל הולשטיין

כ"א אייר תשס"ט
שאלה
יודע שישנם חסידים שיש להם כיפה מיוחדת לשעות השינה. ראיתי שגם את ילדיהם הם מחנכים כך. רציתי לדעת מה המקור לכך, והאם יש איזה לאו שאני וחברי עוברים שלא נוהגים כך, וכמובן לא מחנכים את ילדינו באופן זה?
תשובה
כמו בנושאים רבים יש את הדין ועל גבי כך ישנם מדרגות של החמרה והוספה. מעיקר הדין ודאי שאין חובה לישון עם כיפה אולם הגמרא במסכת שבת [קנ"ו] מספרת על רבי נחמן בר יצחק שהיה מועד על פי מזגו להיות גנב, וכי אמו על ידי שכסתה את ראשו תמיד הצליחה למנוע זאת. אך כשפעם אחת בלי לשים לב נפל הכיסוי ראש מיד גנב ועל כך אמרה לו אמו שהכיפה גורמת ליראת שמים. ממילא יש מקום למי שרוצה להרבות ביראת שמים להיות תמיד עם ראש מכוסה אולם כאמור זהו הנהגה וחומרה ולא מעיקר הדין.