• גילוח

גילוח וקוצץ פאות

הרה"ג דוב ליאור

כ"ד סיון תשס"ט
שאלה
שמעתי שהרב מתיר בינתיים מכונות גילוח של פיליפס ושאלתי: בשעת הגילוח האם מותר להשתמש בקוצץ פאות לגלח את הזקן או שזה עובר משום תער? (הקוצץ פאות הוא חלק מאחורי המכונה ואין בינו לבין העור שום רשת עד כמה שידוע לי)
תשובה
הבעיה של מכונת גילוח היום אינה פשוטה. לפני עשרות שנים הרשתית היתה מפסיקה בין הלהבים ובין העור, אך כיום יש מכשור שמושך את השערות, לכן אני אומר שכיום מי שיכול להשתמש עם מכונות עתיקות - שישתמש, וכדי לצאת ידי כל השיטות אני ממליץ להשתמש עם משעי (משחת גילוח), למרות שזה לא כ"כ מודרני - אבל עם מכונות זה לא פשוט. רבני אמריקה הוציאו ספר שנקרא "הדרת פני זקן" והרבה מגדולי הפוסקים באמריקה מסתייגים בכלל משימוש במכונות כי צריך לחפש כל מיני היתרים דחוקים. ראוי להדר ולהפסיק להשתמש במכונות החדישות. אינני רוצה לאסור באופן חד-משמעי ולומר שזה איסור תורה, כי אמנם יש דעות לכאן ולכאן, אך כאמור זה היתר דחוק. ולכן ירא שמים או שיגדל זקן (אם גם ההיפי'ס באמריקה מרשים לגדל זקן אז מותר גם לנו, ויש גם אנשים חילונים שמגדלים זקן וזה כבר לא ביזיון היום ללכת עם זקן), ומי שמי שבכל זאת רוצה להתגלח אז שלא יתגלח במכונה. מי שרוצה להיות חסיד ומנהיג לעצמו חומרות, ראוי שיחמיר גם בזה.