• השבת אבידה

עגלת קניות עם מטבע

הרה"ג דוב ליאור

כ"ה סיון תשס"ט
שאלה
תוך כדי הליכתי ברחוב ראיתי עגלת קניות של הצרכניה ליד אחת מכניסות הבניינים. לקחתי את העגלה כדי להשיבה אל הצרכניה מדין השבת אבדה [לאחר ההליכה הסתפקתי על עצם הדבר, האם אין כאן בעיה של ’חילול השם’ משום שמי שרואה אותי מוליך עגלה במקום שהוא רחוק מאד מהצרכניה - יכול לחשוב שלקחתיה לביתי (נגד רצון בעל החנות)]. כשהגעתי לצרכניה ובאתי להכניסה לשורת העגלות, הבחנתי שבחריץ המיועד - מונח מטבע של 5 שקלים. א. מה עלי לעשות במטבע זו? ב. מהי הפשיטות לספק שלי לגבי עצם ההחזרה? ג. האם מי שמוציא את העגלה משטח הקרוב לצרכניה נקרא ’גזלן’ [שואל שלא מדעת]?
תשובה
א. לכאורה אפשר לקחת את המטבע לעצמך, כי המכניס התייאש כבר ממנה והיא הפקר. ג. אם אין לו רשות לעשות זאת הוא נקרא שואל שלא מדעת.