• עובד ומעביד

דיווח שעות כפול

כולל דיינות פסגות

ט"ו אלול תשס"ט
שאלה
אני מסדר בית כנסת אחרי אירועים בתשלום. התשלום לפי שעה. האם מותר לי לעבוד קשה יותר ולעשות עבודה של שעתיים בשעה ולדווח בכל זאת שעבדתי שעתיים? אם אני עובד בלילה (שע"פ חוק זה 200 אחוז) מותר לי לדווח כפול, שהרי ע"פ חוקי המדינה חייב לשלם לי כפול רק שאני יודע שלא יעשה זאת?
תשובה
פועל המקבל שכר לפי שעות, מקבל שכר לפי מספר השעות שעבד ללא תלות בכמה שעות היה יכול לעשות את העבודה. ואם עבד מהר במיוחד – הרווח למעסיק. וידוע שפועל מוזהר לא להתבטל ממלאכתו ולעבוד באופן המקובל, כפי שפסק השו"ע (חושן משפט סימן שלז,כ): "מוזהר הפועל שלא יבטל מעט כאן ומעט כאן, אלא חייב לדקדק על עצמו בזמן וכו'". כלל חשוב בהלכות פועלים הוא, שלמנהג המקובל יש תוקף הלכתי מכריע, אמנם אם הסכימו על תנאים מסוימים, ועל דעת זה הועסק הפועל, הם המכריעים. גם אם התנאים לא חוקיים עפ"י חוקי המדינה. ולכן, אם סיכמתם שתדווח רגיל ולא כפול, אינך יכול לדווח כפול אף שעל פי חוק המדינה הוא חייב לך כפול. הרב ינון זמיר