• השכמת הבוקר

ברכת שמע שעל המיטה וברכות השחר

הרב בנימין במברגר

ג מרחשון תש"ע
שאלה
ניכנסתי לישון ב-8 בבוקר אחרי לילה שלם שבו לא ישנתי (ולא הייתי במיטה וכד’). מה עליי לברך, קריאת שמע שעל המיטה? ברכות השחר? ראוי לציין שברור לי שאישן עד הצהריים אחרי לילה ללא שינה.
תשובה
קריאת שמע שעל המיטה אומרים רק בלילה ולכן את לא צריכה לומר קריאת שמע. ניתן לומר את המזמור "יושב בסתר עליון" שהוא לשמירה. ברכות השחר את צריכה לומר לפני השינה כמו כל מי שהיה ער, כלומר: ללא ברכת התורה, ללא "אלקי נשמה" וללא "המעביר שינה". (ספרדים מברכים את כל ברכות השחר). אם לאחר השינה את מתכוונת לומר תהילים וכד', תאמרי את ברכות התורה לפניהם.