• שבת ומועדים
  • שימוש בפלטה

חימום רוטב סמיך בשבת

הרה"ג דוב ליאור

י"ח מרחשון תש"ע
שאלה
האם מותר לחמם רוטב סמיך בשבת, או ע"ג הפלטה או ע"ג הדוד? מדובר ברוטב פטריות שכמעט אפשר לאכול במזלג.
תשובה
הגדר שמבדיל בין רוטב נוזלי לדבר גושי הוא אם שכששמים אותו בצלחת שטוחה הוא נשפך או לא. אם זה במרקם מעין ג'לי שנשאר - זה דבר גושי ויהיה מותר. אבל אם נשפך, אך שאפשר עדין לאכול קצת עם מזלג - אסור. לגבי דברים שכשהם קרים הם קרושים וכשמחממים אותם הם נהיים נוזליים - לפי המחבר אין בזה בעיה מאחר והולכים לפי שעת החימום, והיות שבשעה ששם אותו היה גושי אין בעיה של נולד אחרי חצי שעה. הרמ"א מחמיר לכתחילה בנולד. לכן לפי שיטת יהודי אשכנז יש להחמיר לכתחילה שלא לחמם את זה (אמנם בדיעבד זה לא נאסר באכילה). לפי שיטת חכמי ספרד שנוהגים כמרן המחבר יהיה מותר.