• שבת ומועדים
  • הדלקת נרות

נרות שבת על השולחן וטילטול הפמוטות

הרה"ג דוב ליאור

כ"ג שבט תש"ע
שאלה
א. האם יש הידור להניח את נרות השבת על השולחן שעליו אוכלים? ב. האם ניתן להניח על המגש שעליו הפמוטים לחמניה או חבילה תמרים , למשל , על מנת שיחשב בסיס לדבר האסור והמותר וכל להוריד המגש לאחר שהנרות יכבו או שמלכתחילה עדיף לא לעשות כך? ג. צלחת שהונחו עליה פירות שונים, לדוגמא, גרגרי רימון ולידו תמרים (לא מעורבבים אך צמודים זה לזה), האם מותר להזיז הצידה את התמר ע"י כף כי רוצה לקחת את גרגרי הרימון או שיש בכך איסור בורר? מדובר בסוף הסעודה ואינו מעונין להשתמש לאלתר, לא ברימון ולא בתמר.
תשובה
א. לאו דווקא על השולחן אלא בחדר שבו אוכלים, שהרי לא אוכלים היום לאור הנרות ממש כמו פעם אלא לאור החשמל. יש מגדולי ישראל שכתבו שכשהאשה מדליקה נרות שבת תכוון גם על אור החשמל. גם הרב פרנק פסק שאם אישה נמצאת במקום שאין לה נרות ממש תברך על החשמל. כן נוהגים, כי בשבת העיקר שיהיה אור במקום שאוכלים משום עונג שבת ושלום בית. ב. אין בעיה לעשות כן. ג. אם מונחים בקבוצות בנפרד ומפלס לו נתיב כדי להגיע לדבר שרוצה לא נקרא בורר, כמו שמותר למי שצריך להגיע למאכל מסויים במקרר להזיז לצורך כך את המאכלים שלפניו ואין בכך בורר. אבל אם הם מעורבבים,וממיין אותם לקחת כל מין בנפרד,יש בזה בורר.