• גזל ונזיקין

שימוש פרטי ברכב של המדינה

הרה"ג דוב ליאור

כ"ד אלול תש"ע
שאלה
במשרדי ממשלה ישנם רכבים שעומדים לרשות המשרד, כשמישהו יוצא מהמשרד לצורך איזה תפקיד או פגישה וכו’ מחוץ למשרד ניתן לתת לו את הרכב הממשלתי כדי שיגיע לפגישה. האם מותר לו לעצור בדרך לצורך משהו פרטי או ליסוע במיוחד לאיזו חנות או משהו וכו’? לפי הפקודות דבר זה אסור כי זה מיועד רק לתפקיד. אבי, שהוא אחראי על הרכבים והלוגיסטיקה באחד ממשרדי הממשלה, לפעמים כשהוא יוצא לפגישה וכו’ הוא בעצמו עוצר וקונה או נוסע לאיזה מקום ליד הפגישה וכו’. גם שמתי לב שכמעט כל מי שיוצא עם רכב כזה עוצר לעצמו באיזה מקום וכו’. האם ניתן לומר שזה מנהג מדינה? דבר זה יהיה מותר? אני חוזר שאבי שהוא אחראי על הרכבים בעצמו גם עושה זאת. לדעתי, גם מודעים לכך בכל המשרדים וכו’. כמובן שמדובר על דברים סבירים ולא מירושלים לת"א. האם זה שכולם עושים זאת ונראה שמודעים לזה, הדבר מותר? זה נראה כגזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה. כי ברגע שנותנים לאדם רכב בחינם והוא צריך משהו אישי אז ...
תשובה
מסתבר שאין הקפדה על דברים קטנים אם זה 'על הדרך'. לעשות נסיעה ספיישל לקניות וכדו' אסור כי על זה יש הקפדה.