• שבת ומועדים
  • מכשירי חשמל

הפעלת חשמל ושעון שבת

הרה"ג דוב ליאור

כ"ד אלול תש"ע
שאלה
הבנתי מאנשים רבים ששאלתי, שאיסור הפעלת חשמל בשבת הוא משתי סיבות: 1- איסור הבערת אש, שהרי בהדלקת המתג נוצר ניצוץ. 2- המלאכה שעושים בחברת חשמל כדי ליצר את החשמל היא אסורה ואסור לנו להנות מכך. כיום נהוג להשתמש בחשמל בשבת באופן פסיבי - כמו השארת המקרר דולק או הפעלת אורות ע"י שעון שבת. אינני מצליח להבין כיצד אישרו את הדברים האלו: -לפי הסעיף הראשון, האם מותר להשתמש במוצר חשמלי שהושאר דולק מבעוד מועד, כמו מחשב או רדיו? כי הרי אין הדלקה ולכן אין ניצוץ. -לגבי הסעיף השני, הוסבר לי שעבודת חברת חשמל היא לפיקוח נפש ולכן היא מותרת, אבל עדיין לא הבנתי איך מותר להנות מפירות עבודה לפיקוח נפש. אשמח מאוד לקבל הסבר.
תשובה
לגבי עבודת חברת החשמל יש דין של 'נר לאחד - נר למאה'. ובנוסף הייצור עצמו נעשה באופן אוטומטי. יש איסור להנות מחילול שבת ולכן אסור להשתמש במחשב או ברדיו.