• שבת ומועדים
  • ספר שמות

שאילת כלי כסף וזהב ממצרים

הרה"ג דוב ליאור

כ"ח שבט תשע"א
שאלה
שלום כבוד הרב, אנו קוראים בתורה שכאשר עם ישראל יצאו ממצרים, הם הצטוו לשאול כלי כסף וכלי זהב, וכך יצאו ברכוש גדול. לעומת זאת, לא מצינו בשום מקום שהם החזירו את זה - אם כן, למה זה נקרא "שאילה"? אני לא שואל על הזכות המוסרית לקחת מהם - שהרי הם עבדו בפרך מאות שנים, ולא קיבלו שכר, אלא על האופן שזה נעשה - למה זה היה צריך באופן של שאילה דוקא? אני מבין שאולי היה יותר קשה לקחת מהם - אם היו מבקשים את זה כמתנה, אבל האם זה מצדיק לשקר ולהגיד שלוקחים רק בהשאלה? וגם, האם שייך לומר שהקב"ה שנתן 10 מכות וכו’ נמנע חלילה ממנו לגרום להם שימסרו את הכסף והזהב מרצונם ללא תירוץ ה"שאילה"? תודה רבה מראש.
תשובה
אם הם לא היו מבקשים לשאול אלא במתנה, המצרים לא היו מסכימים לתת להם את כליהם.