• גוים והיחס אליהם

יתמו חטאים ולא חוטאים - ביחס לגויים

הרב דוד חי הכהן

י"ח תמוז תשע"א
שאלה
שלום כבוד הרב. בעין אי"ה על ברכות (א קכג) מבאר הרב את הטעם מדוע ברוריא אמרה להתפלל על רשעים שישובו בתשובה ולא שימותו - כיון ש"אין לך רשע בעולם שלא היה בוחר יותר ללכת בדרך טוב מדרך רע, אלא שיצרו אונסו ומטענו..." משמע שגם על כל הגויים אפשר להתפלל שיחזרו שתשובה, שסברה זו שייכת גם בהם, שגם הם לולי יצר הרע היו טובים. וכן משמע מלשון הרב ש"אין לך רשע בעולם...". האם אכן כוונת הגמ’ היא גם לגויים? האם אפילו על גויים שגדולים מאוד ברשעות (כפי שמשמע, כאמור)? תודה רבה.
תשובה
כאשר יתוקן כל העולם יתכן לתקן גם את הרשעים הקשים אם לא נהרסו לגמרי שבהם הנפש בעצמה נדבקה מבפנים בחלק הרע. בינתים עיקר התפילה היא להתפלל על ישראל שבהם מרוכז הטוב העולמי ממסורת אבות וממעמד הר סיני. רק לאחר מכן יש מקום להתפלל על הגויים שביסודם הטוב מרובה על הרע כדי שיזכו לדחות את הרע ולהיאחז בטוב.