• שבת ומועדים
  • תפילות יום שבת

מוסף של שבת וראש חודש

הרב יאיר וסרטיל

ו מרחשון תשע"ב
שאלה
בקיצוש"ע ילקוט יוסף חלק א’ עמוד תקלא סעיף יז’ כתב שאם טעה בשבת וראש חודש והתפלל תכנת שבת וחתם מקדש השבת בלי להזכיר ראש חודש נכון שיאמר ברצה "ונעשה קרבנות חובותינו לפניך, תמידין כסידרן ומוספין כהלכתן וכו’ את מוסף ראש חודש הזה ואחר כך יאמר יעלה ויבוא"...ואתה ברחמיך הרבים... א. האם אפשר לקבל את הנוסח השלם כי הוא כתב וכו’...? כי זה לא בדיוק כמו שכתוב בנוסח של תפילת מוסף וראש חודש!? ב. איך כתב לומר יעלה ויבוא הרי במוסף של שבת וראש חודש לא אומרים יעלה ויבוא?
תשובה
א. יש לומר את הנוסח שבסידור אלא שמזכירים רק את ענין ראש חודש ולא את ענין השבת משום שאת זה כבר זכר ואמר בברכה האמצעית. לפיכך יש לומר את הנוסח הנאמר בר"ח שאינו חל בשבת. "ונַעֲשֶׂה קָרְבְּנות חובותֵינוּ לְפָנֶיךָ תְּמִידִים כְּסִדְרָם וּמוּסָפִים כְּהִלְכָתָם. אֶת מוּסַף יום ראשׁ חדֶשׁ הַזֶּה. נַעֲשֶׂה וְנַקְרִיב לְפָנֶיךָ בְּאַהֲבָה כְּמִצְוַת רְצונָךְ. כְּמו שֶׁכָּתַבְתָּ עָלֵינוּ בְּתורָתָךְ. עַל יְדֵי משֶׁה עַבְדָּךְ כָּאָמוּר: וּבְרָאשֵׁי חָדְשֵׁיכֶם תַּקְרִיבוּ עלָה לה'. פָּרִים בְּנֵי בָקָר שְׁנַיִם וְאַיִל אֶחָד כְּבָשִׂים בְּנֵי שָׁנָה שִׁבְעָה תְּמִימִם: וּמִנְחָתָם וְנִסְכֵּיהֶם כִּמְדֻבָּר: שְׁלשָׁה עֶשְׂרנִים לַפָּר. וּשְׁנֵי עֶשְׂרנִים לָאָיִל. וְעִשָּׂרן לַכֶּבֶשׂ. וְיַיִן כְּנִסְכּו. וְשָׂעִיר לְכַפֵּר וּשְׁנֵי תְמִידִים כְּהִלְכָתָם:" ואח"כ יאמר יעלה ויבוא: "אֱלהֵינוּ וֵאלהֵי אֲבותֵינוּ יַעֲלֶה וְיָבא וְיַגִּיעַ וְיֵרָאֶה וְיֵרָצֶה וְיִשָּׁמַע וְיִפָּקֵד וְיִזָּכֵר זִכְרונֵנוּ וְזִכְרון אֲבותֵינוּ. זִכְרון יְרוּשָׁלַיִם עִירָךְ. וְזִכְרון מָשִׁיחַ בֶּן דָּוִד עַבְדָּךְ. וְזִכְרון כָּל עַמְּךָ בֵּית יִשְׂרָאֵללְפָנֶיךָ לִפְלֵיטָה לְטובָה. לְחֵן לְחֶסֶד וּלְרַחֲמִים. לְחַיִּים טובִים וּלְשָׁלום בְּיום ראשׁ חדֶשׁ הַזֶּה לְרַחֵם בּו עָלֵינוּ וּלְהושִׁיעֵנוּ. זָכְרֵנוּ ה' אֱלהֵינוּ בּו לְטובָה. וּפָקְדֵנוּ בו לִבְרָכָה. וְהושִׁיעֵנוּ בו לְחַיִּים טובִים. בִּדְבַר יְשׁוּעָה וְרַחֲמִים. חוּס וְחָנֵּנוּ וַחֲמול וְרַחֵם עָלֵינוּ. וְהושִׁיעֵנוּ כִּי אֵלֶיךָ עֵינֵינוּ. כִּי אֵל מֶלֶךְ חַנּוּן וְרַחוּם אָתָּה: " ואח"כ ימשיך בתפילה: "וְאַתָּה בְרַחֲמֶיךָ הָרַבִּים. תַּחְפּץ בָּנוּ וְתִרְצֵנוּ וְתֶחֱזֶינָה עֵינֵינוּ בְּשׁוּבְךָ לְצִיּון בְּרַחֲמִים: בָּרוּךְ אַתָּה ה', הַמַּחֲזִיר שְׁכִינָתו לְצִיּון:" ב. בדרך כלל לא אומרים יעלה ויבוא במוסף משום שמזכירים את ענין ראש החודש בברכה האמצעית, אך כאן הואיל ושכח ועתה הוא נמצא בברכת "רצה" יאמר שם יעלה ויבוא. בברכה,