עזריה או עוזיהו

הרב רפאל וסרטיל

כ"ה אדר תשע"ב
שאלה
בספר מלכים ט"ו כתוב שעזריה בן אמציה ואמו יכליה ומלך 52 שנה וכתוב והמלך קבל צרעת. אך בדברי הימים ב’ כ"ו כתוב על אותו מלך שקבל הצרעת שהוא מלך ג"כ 52 שנה ואביו אמציה ואמו יכליה. ושמו בדברי הימים הוא עוזיהו. האם הוא הוא עזריהו והשם השתנה ועזריה הוא עוזיהו לא ראיתי מפרש מדבר על זה אודה לכם אם תענו לי על השאלה.
תשובה
ודאי מדובר באותו המלך. ראה "דעת מקרא" שם המבאר: קראו כאן "עזיהו", ולעיל ביחוסי מלכי בית דוד קראו "עזריה", ושם פרשנו שענין אחד לשרשים עז"ז ועז"ר. אבל אפשר שקראוהו הכתובים כאן "עזיהו" כדי להבדיל בינו לבין הכהן "עריהו", שהוכיח על שביקש להקטיר (דברי הימים ב' כו, יז-כ). וודאי טעמים נוספים יש על דרך הנסתר.