- תורה, מחשבה ומוסר
- יסודות האמונה
בסיס אמונה לפי הרמב"ם ולפי ריה"ל
שאלה
שלום וברכה!
ידוע החילוק שבין הרמב"ם לריה"ל למשל בנוגע למקור האמונה בבורא עולם. בעוד שלפי הרמב"ם האמונה מתבססת על שכלו של האדם , ובאמצעות הוכחות לוגיות, בדיוק כפי שהגיע אברהם אבינו למסקנתו. אז הרי שלפי ריה"ל האמונה מתחייבת מהתגלות הבורא יתברך במעמד הר סיני אל מול עם שלם, ועל כן בהכרח אמיתות המעמד מביאה לאמונה במציאות הבורא יתברך. אך על פי ריה"ל ללא התגלות זאת אין סיבה מיוחדת להאמין במציאות הבורא או לחילופין אילו לא הייתה התגלות זו אל מול כל העם אלא רק כלפי אדם יחיד גם לא הייתה לנו סיבה להאמין לאותה התגלות וממילא לאמיתות הבורא.
שאלתי היא בנוגע לקודם מתן תורה, הרי אחת משבע מצוות בני נוח הוא האיסור על ע"ז , מילא לפי הרמב"ם ברור למה לפני מתן תורה הם היו אסורים בע"ז וכיצד יכלו להגיע באמצעות שכלם למציאותו של הבורא אבל לפי ריה"ל כיצד אפשר לייצג תביעה כזאת כלפיהם { וכידוע דור אנוש נענש על שהתחילו בימיו לעבוד ע"ז}
וכן גם אחרי מתן תורה אפשר לבוא בטענות רק כלפי ישראל , כי רק להם הייתה התגלות אלוקית המונית ומיוחדת, וכיצד נבוא בטענות לגוי אם הוא עובד ע"ז והרי לו אין מסורת של התגלות כפי שהייתה לבני ישראל אם כן כיצד נאסרה עליהם ע"ז
תשובה
שלום וברכה,
באשר לחלק השני של השאלה, אין כלל שאלה, היות וההתגלות היתה כך שהעולם כולו הזדעזע. מסופר במדרש שאומות העולם באו בבהלה לבלעם הרשע ושאלו אותו בזמן מתן התורה האם הקב"ה מביא שוב מבול לעולם, ובלעם הרגיע אותם שהקב"ה נותן תורה לעמו ישראל. מעבר לכך, הרי גם אנו לא ראינו בימינו את ההתגלות הזו (מלבד נשמותינו שהיו במעמד), ובכל אופן הדבר מהווה הוכחה לגבינו מפאת המסורת הברורה שעוברת במשך אלפי דורות. מסורת של עם שלם שראה משהו ומעביר אותה שונה מאוד ממסורת על אדם בודד שראה משהו ומעביר אותו, היות ודבר זה יכול להיות שקרי. על כך מבוססת הוכחתו של ריה"ל.
אולם גם לגבי החלק הראשון של השאלה, צריך לומר שאלו ואלו דברי אלוקים חיים, ונחלקו רק על הדבר העיקרי והיסודי יותר שממנו ניתן להגיע לאמונה בה', אולם לא באו לשלול האחד את דברי השני.
הראי"ה קוק זצ"ל במאמרי הראי"ה (עמ' 70) מתייחס לאפשרויות השונות להגיע לאמונה בה' ואומר (ההוספות בסוגריים הן שלי):
האמונה המופיעה מהעולם – האמונה הטבעית ההסתכלותית (עליה דיבר הרמב"ם) – והאמונה המופיעה מהתורה – האמונה הנסית המסורתית (עליה דיבר ריה"ל) – והאמונה התוכית המופיעה ממעמקי הנשמה (עליה מדבר הראי"ה קוק), מפנימיות החוש האמונהי בתהום עומקו, הם שלושה אורות גדולים, שכל אחד מהם יש לו תנאים מיוחדים ודורש תפקידים מיוחדים.
בברכה
הרב עזרא כהן
יג העיקרים בתורה
הרב אוריאל טויטו | כ תמוז תשפ"ב
איך זה הגיוני?
הרב יצחק גרינבלט | כ"ט תמוז תשע"ז

מהי מטרת התורה?
רבנים שונים | כ"ב מרחשון תשס"ג
מי אמר שיש בחירה חופשית?
הרב חיים שריבר | ב אייר תש"פ

רבנים שונים

איך תהיה תחית המתים?
י סיון תשס"ב

אני רוצה להאמין "על באמת"
י סיון תשס"ב

השואה וההתייחסות הדתית אליה
ג אייר תשס"ב

גבולות הארץ המובטחת
א תמוז תשס"ב

ברכת גריסי פנינה
הרה"ג דוב ליאור | ו אלול תשס"ז

הסרת שיער הגוף לגברים
הרב עזריה אריאל | י"ב אלול תשע"ד

שם לילדה "אריאה"
הרב יצחק בן יוסף | י"ד שבט תשפ"ב

דיני "חזקת בשרי"
הרב שמואל אריאל | ח אב תשע"ח

נדר מתוך כעס
הרב נועם דביר מייזלס | י שבט תשפ"ג
ברכת שהחינו על לימון פרסי
כולל הלכה בית אל | י"א שבט תשפ"ג
מה מברכים על ביצה חיה?
הרב דניאל קירש | י שבט תשפ"ג
