• שבת ומועדים
  • הדלקת נרות

שאלות בהלכות הדלקת נרות חנוכה

הרב דוד חי הכהן

כ כסלו תשע"ג
שאלה
לרב שלום, 1. מדוע צריך להדליק נרות חנוכה לפחות חצי שעה,למה דווקא החובה הוא הזמן הזה? מה מיוחס בזמן הזה? 2. האם השמש חייב להיות גבוה משאר הנרות? האם אפשר שיהיה נמוך יותר משאר הנרות, הרי גם אז ניכר שהוא שונה משאר הנרות? 3. מהו הגובה שצריך לשים את החנוכיה בפתח הדלת או בחלון? 4. האם חשוב באיזה צד שמים את החנוכיה בחלון? 5. מדוע בבית הכנסת מדליקים נרות חנוכה לפני ההבדלה ואילו בבית זה שונה?
תשובה
1. נזכר בגמ' שזמן ההדלקה תלוי בעוברי דרכים ושיערו הפוסקים שזהו חצי שעה באותו ענין. 2. כיון שאם האדם נהנה הוא נהנה מהאור הגבוה יותר יש להניח את השמש גבוה ולכל הפחות שווה אך לא נמוך. 3. בפתח הדלת בין 70 ס"מ למטר אחד. בחלון העיקר שיוכלו לראות מבחוץ, ואז אם יש צורך אפשר להגביה יותר. 4. אם אפשר בימין עדיף בימין. 5. בבית כנסת כדי לאחר את יציאת השבת, שהחזן מוציא לכולם. בבית בעל הבית לא ראוי שידליק נרות לפני שהבדיל.