• המקדש והקרבנות

כרם מודלת-יין הראוי למקדש

מכון התורה והארץ

ל ניסן תשע"ג
שאלה
קראתי ברמב"ם שרק יין שנעשה מענבים סרוחות-(אם הבנתי נכון ) הכוונה בלי הדליה של הכרם ראוי להיות מנוסח על המזבח- האם הבנתי נכון?,האם זו הדעה היחידה? -ואם כן מה נעשה שייבנה המקדש שהרי למיטב ידעתי כל הכרמים בארץ היום מודלות...
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' הרמב"ם (אסורי מזבח פ"ו ה"ט) כתב שיין מגפן מודלה אסור למזבח רק לכתחילה אבל בדיעבד אם מודלה על חוטים גם יין כזה כשר. היין הפסוק הוא רק אם הגפן הודלתה על תאנה, ואז טעם הגפן שונה, אבל בגפן מודלת על חוטים (כנהוג היום) אין איסור, רק לכתחילה יש להביא מגפן רוגלית, אבל בדיעבד גם גפן מודלת על חוטים כשרה למזבח. הגפנים שלנו היום מתוקות בגלל השמש שזה גורם לסוכר, אבל בבית המקדש יש צורך בגפנים שהן מתוקות מעצמן ולא מהשמש. כשיבנה המקדש אי"ה יעשו גם גפנים רגליות. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון