- משפחה, ציבור וחברה
- עובד ומעביד
584
שאלה
שלום לכבוד הרב,
עם קבלת תלוש השכר של מאי, שמתי לב שמאז ינואר יש טעות בתלוש שלי:
התלוש מורכב משכר בסיס + תוספת עבור שעות נוספות + הורדה עבור שעות חסרות. שכר הבסיס תקין אולם את השעות הנוספות והחסרות חישבו בתעריף גבוה יותר, כך שמצד אחד ירד לי יותר על שעות שהחסרתי, אך מצד שני גם שילמו לי יותר על שעות שהוספתי. בחישוב הכולל יוצא שקיבלתי יותר ממה שמגיע לי.
שאלתי היא האם עלי לדווח על כך למעסיק או להתייחס לזה כאל "מתנת שמים", שכנראה משמים רצו שאקבל את הסכום הנוסף ועשו זאת בדרך הזו?
תודה רבה,
תשובה
לשואלת שלום.
בדבר משכורת שאינה מדוייקת:
ראשית, טוב את עושה לבדוק את תלושי המשכורת ולוודא שאין בהם טעות כל-שהיא. בדיקה כזו נצרכת על-פי הדין מאחר ופעמים לא מבוטלות מצוי שנעשתה טעות בחישובים השונים, ובלא בירור נכון יוצא אחד הצדדים נפסד מממון שמגיע לו.
אין חילוק בזה בין עבודה בין אנשים פרטיים או עם גופים כלליים כגון מוסדות כאלה ואחרים.
'מתנת שמיים' היא דבר שמגיע ישירות מן השמיים [לדוגמא: אם ירד בשר מן השמים ויגיע לביתך יהיה זה בגדר 'מתנת שמים' שמותר באכילה כדברי הגמרא]. אמנם כל עוד גורמים אנושיים מעורבים בפרשה, אין זו 'מתנה' אלא 'תקלה'. ותקלה לעולם חוזרת. על-כן יש לוודא את המעסיק על טעותו, "ונאמן הוא בעל מלאכתך שישלם שכר פעולתך" (פרקי אבות).
בברכה, הרב נריה אברהמי

לפי איזה פוסק לנהוג בעליה להר הבית
רבנים שונים | ט"ז שבט תשפ"ה
כיסוי התפילין של יד בסודר או זקט
הרב דניאל קירש | י"ד שבט תשפ"ה
שאלות בנוגע ליהדות, והוכחות לקיום של הקב"ה
הרב דניאל קירש | י"ד שבט תשפ"ה
