• זכויות יוצרים

רשיון לתוכנת הפעלה

הרב יאיר וסרטיל

כ"ב אלול תשע"ג
שאלה
שלום כבוד הרב, א.ישנה מציאות שמערכת הפעלה ווינדוס מגיעה עם מחשב נייד מותקן מראש וכביכול לפי מה שהבנתי השימוש במערכת הזאת (או בחלק מן המקרים) מיועדת לשימוש רק במחשב זה (מבחינת החברה),מבחינה טכנית אם יש לאדם דיסק התקנה של המערכת ההפעלה הוא יכול להשתמש כמדומני ברשיון להפעיל מערכת זאת במקום על המחשב הנייד,על מחשב אחר. האם מותר לעשות כן ? (מבחינה מעשית אין כל הבדל בין השירותים שניתנים,אלא שזו כביכול הגבלה של החברה) ב.ללא קשר לשאלה זו,רשיון להפעלת מערכת ההפעלה מיועד למחשב אחד,ומי שמעוניין להתקינה על יותר ממחשב אחד יכול לרכוש עוד רשיון.אולם האם מותר להתקין את מערכת ההפעלה על שני מחשבים ולא להשתמש בהם במקביל ? לכאורה ניתן לומר שאין הבדל,שהרי יכולתי להסיר ממחשב אחד ולהתקין במחשב אחר וכך הלאה כל פעם וזה חוקי,אלא שזה לא פרקטי,האם הגבלת החברה על הרשיון למחשב אחד שייכת גם אם לא משתמשים בהם במקביל ? תודה רבה !
תשובה
ככל הידוע לי חברת מיקרוסופט מרשה להתקין מערכת הפעלה שנרכשה על שלושה מחשבים. לגבי מחשב שהגיע עם מערכת הפעלה - אם כוונתך שהתוכנה צרובה במחשב בגלל הסכם שקיים בין חברת המחשבים למיקרוסופט, כפי שיש בד"כ בחברת "לנובו", הרשאה זו ניתנת למחשב זה בלבד, וגם אינה באה עם דיסק מצורף ולכן גם אין אפשרות להעתיק למחשב נוסף, אולם אם רכשת בנפרד את התוכנה כמובן תוכל להעתיקה לשלושה מחשבים כמופיע בהסכם עימם. בברכה,