יהיו משחקי מחשב בגן עדן?

הרב יצחק גרינבלט

כ"ח טבת תשע"ד
שאלה
שלום כבוד הרב, יש לי חבר שמשחק המון המון במחשב, הוא מודאג מזה שבחיים שלאחר המוות, לא יהיה לו המחשב, שהוא דבר חומרי ומיותר. ניסיתי להסביר לו שלמעלה יש הכל, לא חסר כלום לצדיקים ושאין לו מה לדאוג, אך האם אני מטעה אותו? אינני רוצה לשקר לחברי, שכן אינני יודע בוודאות מה קיים בעולם הבא והאם נפתח להם באטלפילד 4. מה עליי לעשות? האם להמשיך לספר לחברי את אותם הדברים או שמא לומר לו משהו אחר. בתודה והערכה,
תשובה
בס"ד שלום לך יקירי. מאוד כואב לי לשמוע על כך שיש אנשים שהם ממש מכורים לדברים כאלו. התגובות שלו ביחס לעולם הבא מראה עד כמה הדבר באמת ממכר אותו, ועד כמה קשה לו להסתכל אחרת על הדברים. ודאי שבעולם הבא אין את משחקי המחשב, ואין להם כל צורך. חשוב מאוד לבנות אצלו תהליך אחר, משהו אחר שיקדם אותו מהתפיסה שבה הוא נמצא, מהיחס שלו לדברים, לפחות להבין שיש משהו אחר, ושאפשר להתקדם למשהו אחר לגמרי. אכן, כבר מספר לנו הרב משה חיים לוצאטו, בספרו מסילת ישרים שהקדוש ברוך הוא ברא ואתנו בעולם כדי שאנו נהנה מהעולם הזה. לכן הוא יתברך ברא את העולם יפה כל כך, ומשוכלל כל כך. אלא שהתורה מלמדת אותנו איך להנות באמת מהעולם הזה ואיך ההנאה של העולם הזה תתאים להנאות של העולם הבא. ישנן הנאות חומריות, של העולם הזה, שכשאדם מתרגל אליהן, קשה לו להבין מהן הנאות רוחניות, וממילא הוא נהיה שבוי בהנאות חומריות. לעמת זאת הנאות רוחניות מקשרות את האדם כבר לעולם הבא, ומביאות אותו לרמה שהוא יהנה מרוחניות, וכל הנאות העולם הבא יקבלו אצלו משמעות אחרת. חלק חשוב מאוד בחיים הוא ההתרגלות של האדם לחיות חיים יותר רוחניים, להתרגל להנאות רוחניות, להתרגל לשאיפות רוחניות. הנאות אלו לא רק שהן לא פחותות מהנאות גופניות, אלא שכשאדם לומד באמת להכיר אותן ולחיות אותן הוא מגלה שהן הרבה יותר מכל הנאה חומרית. אז איך מלמדים את האדם לחיות הנאות רוחניות? לא תמיד זה קל, ואם זה היה קל, כל אחד היה חי במדרגה רוחניות גבוהה מאוד. אלא שזה דורש עבודה נכונה, הקשבה ורגישות, ועל ידי התקדמות נכונה אפשר להגיע לכך. שלב ראשון, חשוב מאוד לברר לאדם מהם הסוגים השונים של ההנאות. ונסות איתו למצוא הנאות יותר רוחניות. לפעמים צריך לעבור שלבי ביניים כדי לעזור לו להתקדם, כגון הנאות גשמיות, כמו אכילה של אוכל טעים ושאר תפנוקי הגוף, לעומת הנאה נפשית, כמו תחושה כשמישהו משבח אותנו, מפרגן לנו, אומר לנו תודה באמת מכל הלב וכו'. אפשר לפתח תחום זה באופן רחב מאוד, ואין כאן מקומו. לאחר מיכן, לנסות לראות הנאות רוחניות באמת, כגון טיול לכותל המערבי, שהן הנאות רוחניות מאוד פשוטות. לאחר מכן לנסות לחשוף את האדם לעוד הנאות רוחניות, וכך להתקדם איתו צעד אחר צעד. לא להתנגד למשחקי המחשב, לא לשדר לו שלא מבינים את הקשר שלו למשחקי המחשב, אלא לשאוף איתו להנאות אחרות. על ידן באמת בסופו של תהליך הוא יחליף אותן עם משחקי המחשב, והוא בעצמו ירגיש שכבר אין לו צורך במשחקים האלו. ידידי, יש עוד רבות מה להאריך, אך אינני רוצה להכביד, לכן אקצר, ואם תרצה אשמח להמשיך ולהיות בקשר, לעזור ולכוון. בברכה הרב יצחק גרינבלט.