• בגינה ובשדה

שמיטה בגג ירוק

מכון התורה והארץ

כ אייר תשע"ד
שאלה
אני מתכננת לבנות "אדניות" גדולות- מסגרות עץ עם מצע גדול, עם תחתית של יריעה אטומה לשורשים וצינור ניקוז בצד לצורך מחקר (הגגות בבעלות אוניברסיטה ואני חוקרת באוניברסיטה). בתוך המצע אני מתכננת לגדל צמחי בר חד שנתיים וצמחי בר, תבלין, וריח רב שנתיים- אבל לא לצורך תבלין, רק לצורך המחקר. 1. איזה מלאכות מותר לעשות ב"אדניות" אם הן מונחות על הקרקע? אם הן מונחות על גג של בנין? עד מתי אפשר לשתול ולזרוע את הזרעים ושתילים? 2. האם יש קדושת שביעית בצמחים? 3. האם מותר לשים את הצמחים במקום בלי גישה לציבור (נעול) מסיבות בטיחותיות?
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' אמנם התירו ניסויים חקלאיים בשביעית אבל לא במצע גידול רגיל (עיין רמב"ם הל' שמיטה פ"א ה"ו). כאן אני מבין שמדובר במצע גידול רגיל, ועל כן נשאלה השאלה. הדרך שאני רואה להתיר לעשות ניסוי זה הוא רק אם האדנית אמנם תהיה אטומה מלמטה ומהצדדים (עם יציאת צינור ניקוז). האדנית תעמוד על גג ומעליה יהיה גג פלסטיק, כך שיהיה גם גג וגם עציץ שאינו נקוב, ובצרוף שני הדברים הללו אפשר להקל לעשות את הניסוי בשביעית. אם האדנית תהיה בלא גג ועל גבי קרקע אסור לעשות בה כל ניסוי בשביעית. אם אינך צריכה לשתול בשביעית תוכלי לזרוע באדנית שאיננה נקובה, עד 20.9.2014 ולהשקות, ואח"כ רק לשמר את הגידולים הללו, אמנם יתכן שיהיה בהם קדושת שביעית, אבל כאן אפשר לומר שאם זה נזרע לניסוי יתכן שאין בהם קדושת שביעית, בכל אופן כל פעולות של קיום בודאי יתירו, אלא שלא תוכלי לשתול בשביעית, ומהמכתב נראה שאת צריכה לשתול גם בשביעית עצמה. עוד עצה שאפשר להציע היא לעשות בעציץ שלא נקוב על גג, ולמכור את העציץ עצמו לגוי, ואז האדנית תהיה של גוי (במקרה כזה אין בעיה של גמירות דעת, ומכירה לגוי). והגוי יעשה את הפעולות האסורות מדין תורה (זריעה או נטיעה) ואת שאר העבודות נראה שאת יכולה לעשות, שרובן אינן אלא שימור. לצורך זה יש לעשות שטר מיוחד של מכירה תוכלי לקבל אצלי אבל תצטרכי שמישהו ימכור את זה לגוי. בצורה זו אין קדושת שביעית בירקות כך שאין לך בעיה להפסיד אותם. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון