- משפחה, ציבור וחברה
- עובד ומעביד
דיווח גניבה על ידי המנהל
שאלה
שלום,
עבדתי בנגריה בנשך שנתיים ועזבתי לשנה וחצי, חזרתי שוב והתחלף המנהל. יומיים לאחר שחזרתי גיליתי בוודאות שהמנהל גנב סכום כסף גדול מהחברה.
בעלי החברה הגון ומשלם לנו משכורות גבוהות מאוד ותמיד בזמן עם כל התנאים למופת.
האם עליי לדווח על כך? די ברור לי שכן, אך אני קצת אבוד בעניין כיוון שאני לא אהיה מסוגל להמשיך לעבוד איתו וכל פעם שאני מביט בו אני מרגיש בחילה. בנוסף הוא ביצע קיצוצים בתנאים האישיים בבית המשותף בטענות שאין כסף, אך לגניבה יש כסף.
בבקשה תשובה ברורה ומהר!!!
המוח שלי נטחן.
תודה רבה.
תשובה
ב"ה
שלום רב.
צר לי מאוד לשמוע על אח שלנו, יהודי שנכשל בדבר נורא כל כך.
זה נורא לגנוב, זה נורא לפגוע באחרים, ואין ספק שאסור לנו היות שותפים במעשים נוראיים כל כך.
צודק אתה שמחובתך לדווח על המעשה, שזו חובה בסיסית מאוד. וחשוב מאוד לדעת, שעל ידי מעשה זה אתה גם גורם חסד עם אותו מנהל. אמנם ברגע הראשון, ואולי אף במשך זמן הוא יכעס ומאוד יתנגד למה שהיה, אבל חשוב מאוד שאדם יתרגל לדעת שסוף גנב לתליה, זאת אומרת שבסופו של דבר החטא לא משתלם, הדברים הלא טובים שאנו עושים, אנו עתידים לשלם עליהם.
אחד מהדברים החשובים ביותר לאדם שגונב, זה שתופסים אותו. אמנם חשוב לעשות זאת נכון, וחשוב שלא לבייש אותו יתר על המידה, ולא להזיק לו מעבר למה שראוי לו, אבל כל העלמה ממה שאמור להיות רק מכניס אותו יותר לתוך הנפילה הזו, וקשה יהיה לו לצאת מזה.
לכן, אתה חייב לדווח, ויחד עם זאת, לדבר עם הבעלים של החברה על כך שישקלו היטב איך לעשות זאת באופן הראוי שהגילוי הזה גם יעזור לחברה וגם יעזור לאדם לצאת ממצב הגנבות אל מצב של בניה מתוקנת.
חשוב לדעת, שאנשים שגונבים, בדרך כלל אינם אנשים רעים, אלא אנשים עם בעיה, וצריך לעזור להם לפתור את הבעיה שלהם עם עצמם.
כך הדבר ביחס לכל החטאים של האדם, שאדם מרגיש רע עם החטא, אלא שהוא לא מבין שהוא מסוגל אחרת, הוא לא מרגיש שאפשר לחיות אחרת, לבנות אחרת את החיים. ולכן כשעוזרים לו להבין זאת, עוזרים לו לפתוח דף חדש של בניה חדשה, של חיים חדשים ומתוקנים, הוא מאוד שמח בכך, וזה ממש עוזר לו.
לכן, אל תחשוב שאתה פוגע בו, אלא חשוב שאתה בא לעזור לו לרפא את עצמו. אל תדון אותו לכף חובה, אלא זכור שלכל אחד יש נפילות, לאחד בדבר זה ולאחר בדבר אחר, ואמנם אין זה מתיר להמשיך ולתת אפשרות להמשך הנפילות, אבל יחד עם זאת, אין זה אומר שמדובר באדם רע, אלא באדם עם בעיה בלבד.
ספר לבעלים של החברה מה היה, אל תסתיר פרטים, ובקש ממנו שלא יחשוף אותך, אלא יברר את הדברים ויחשוף אותם בעדינות ובאופן דיסקרטי, ועל ידי כך ימנע כמה שאפשר בושה מהמנהל הזה.
היה חזק ועשה את מה שאתה מאמין שצריך לעשות, וה' יתברך יראה זאת וישלח את ברכתו במעשיך שיצא מהם ברכה ולא קללה חס ושלום.
שתהיה לך שנה טובה, שנה של בניה ושל צמיחה, ונזכה לראות את כל עם ישראל חוזרים בתשובה שלמה בשמחה.
בברכה
הרב יצחק גרינבלט.

גזל בעבודה כשאין מה לעשות
הרה"ג דוב ליאור | י"א אלול תשס"ו

התרמה בשכר
הרה"ג דוב ליאור | א סיון תשע"ה

עבודה בפיתוח מוצר שמקבל אישור ברמאות
הרב יהודה אודסר | ז אייר תשפ"א

החזר נסיעות
הרה"ג יעקב אריאל | י"ג סיון תשפ"ב
הרב יצחק גרינבלט
אחראי על הסיוע בתהליך התחזקות והקשר האישי באתר "ישיבה".
לכבס טלית ולהתחיל להתפלל
י"א אדר א' תשע"א
לימוד גמרא לחוזרת בתשובה
כ"ה אדר א' תשע"א
לקחת תפילין לחו"ל כשיש חשש לחילול שבת
ו שבט תשע"א
מה הייעוד שלי?
ט אדר ב' תשע"א
נחש שמכיש בחלום
הרב בנימין במברגר | ט"ו טבת תשע"ב

מתי מתחילים לומר סליחות?
רבנים שונים | כ"ד אב תשע"ח
עד מתי קידוש לבנה?
הרב אליעזר מלמד | א כסלו תשס"ז
עד מתי קידוש לבנה?
הרב אליעזר מלמד | א כסלו תשס"ז
תוספת הסבר
הרב חיים שריבר | י"ד אב תשפ"ב

הלכה ואגדה
הרב אליקים לבנון | י"ד אב תשפ"ב
טסט לפני תפילה
הרב בנימין במברגר | י"ד אב תשפ"ב
