שאל את הרב

  • הלכה
  • סעודה
קטגוריה משנית
undefined
שאלה
שלום הבנתי שגם אם אוכלים דבר שהוא אינו מחייב ברכת המוציא וברכת המזון אך קובעים עליו סעודה, בכל זאת יש לנהוג כדין לחם רגיל ויש ליטול ידיים וכן לברך תחילה המוציא ולבסוף ברכת המזון. האם הבנתי נכון? מתי ועל מה צריך ליטול ידיים כאשר קובעים סעודה? מה הכוונה קביעת סעודה? מה השיעור? האם גם כאשר ארצא לאכול בורקסים ואקבע עליהם בעודה אצטרך לנהוג כדלהלן?
תשובה
לשואל/ת, שלום! ההלכה שכתבת נכונה לגבי סוג מסוים של מאכלים: מיני מאפה מקמח שבדרך כלל אוכלים אותם בגלל טעמם הטעים ובכמות קטנה ולא כתחליף ללחם, אבל כאשר "קובעים עליהם סעודה", כלומר, אוכלים אותם בכמות משביעה, הם נחשבים כלחם (בלשון ההלכה: "פַּת הַבָּאָה בְּכִיסָנִין" - יש מפרשים מלשון כיס, לחם ממולא, ויש מפרשים מלשון כסיסה, אכילה מועטת). דוגמאות: בורקס שהזכרת, ביסקויטים, עוגת שמרים. אם המאכל איננו מקמח, או מקמח אבל כתבשיל ולא מאפה (אטריות, למשל), אין צורך ליטול ידיים ולברך המוציא וברכת המזון. מה נקרא "קביעת סעודה"? כמות שרגילים לאכול ולשבוע כשהארוחה מבוססת על המאפה הזה. מקובל לאמוד זאת בכמות של ארבע ביצים, כ- 200 סמ"ק.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il