• עבודה זרה, פסלים ותמונות

לימוד אמנויות מן המזרח הרחוק

הרב יהושע שפירא

י אייר תשע"ה
שאלה
שלום לכבוד הרב, הנני בעל תשובה ורציתי לשאול כמה שאלות בנוגע לאמנויות מהמזרח. אני מתנצל על בורותי. ברור לי כי רב הרבנים רחוקים כל כך מהעולם בו חיפשתי עד שגיליתי את העולם היהודי, ומכאן הקושי הרב למצוא רבנים שיכולים לענות מתוך היכרות עם הנושאים. לגבי אמנויות לחימה – ובפרט לאמנויות כגון טאי צ’י ,קראטה שוטוקאן, קראטה גוגו ריו, – באמנויות לחימה יש פעמים רבות קאטות, רצפים של תנועות אשר פעמים רבות התבניות הללו שאובות מתוך אמונות זרות – לעיתים תנועות הקאטות מדמות סמלים או אותיות מן המזרח, סדר התנועות והכיוונים – הכל שאוב מתורות ואמונות מן המזרח. הרבה פעמים קשה למתרגלים בני ימינו להתחכות אחרי שורשי התנועות והאמנויות, אני גם רואה שהרבה דתיים/חרדים מתרגלים ומלמדים אמנויות לחימה. רציתי לשאול גם לגבי אמנויות בהם יש קאטות נשימה אם מותר לתרגל כי תחושתי הלא מלומדת היא שיש כאן משהו רוחני. האם הדבר מותר וגם אם בתחום האפור אשמח לדעת כיצד מומלץ לנהוג. שאלה נוספת: לגבי יוגה וספציפית יוגה איינגאר, האם יש בעייתיות בתרגול מבחינת הדת. הן מבחינת האסאנות (תנוחות), הרצפים ושאר דברים שיכולים להיות בעייתיים.
תשובה
אני לא מכיר את כל הפרטים של כל תורה. לדעת הרבה מהפוסקים- אם אדם עוסק בעניינים הגופניים של תרגול, אנחנו מתעלמים מהמקור שממנו זה הגיע, ודנים בתרגילים עצמם. אם התרגילים עצמם מסייעים לבריאות האדם ולהתפתחות גופו שיהיה חזק, גמיש ובריא, התרגילים מותרים. אם העולם הרוחני משותף בצורה של אמירות או תפילות או פניות, זה כמובן לא מקובל. רק את התרגול הגופני אפשר לנתק מהמקור.