• בגינה ובשדה

העברת תכולת עציץ בשמיטה

מכון התורה והארץ

ט"ו אייר תשע"ה
שאלה
גרניום שנמצא בעציץ נקוב במרפסת - האם מותר בשמיטה להעביר אותו ביחד עם האדמה לתוך עציץ נקוב אחר (גדול יותר) שגם הוא במרפסת?
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' פעולת העברה לעציץ עם יותר אדמה איננה שתילה וזריעה ולא נטיעה אלא יש בזה אולי אסור דרבנן של מלאכה המטיבה עם הצמח, תולדת זורע. מכיוון שזו מלאכה דרבנן אם היא באה להצלת הגידול הרי זה לאוקמי ומותר בשביעית, ועל כן אם צריך להעביר כדי שהעציץ יוכל לחיות אפשר להעביר גם ליותר אדמה, אבל אם אין כל חסרון בעציץ הנכחי ותוספת העפר היא לטובת הצמח בלבד אין לעשות כן בשביעית אפילו במרפסת פתוחה. אם המרפסת סגורה גם מלמעלה אפשר להקל. בברכת התורה והארץ יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ