• מה מברכים על...

מאכלים עם קמח - מה ברכתם? קרמבו, קציצות דג, כדורי פלפל ועוד

הרב יצחק בן יוסף

ח תמוז תשע"ה
שאלה
הרב שלום, מה מברכים על חטיפים כמו פסק זמן, כיף כף , בוטנים אמריקאים, עוגת גבינה ועוד דברים רבים שיש בהם קמח אבל הקמח לא הרוב. שיש מחלקים בשניצל לסוגיו , מה מברכים?
תשובה
אומרים חכמים: מי שרוצה להיות חסיד (שמדרגתו גבוהה מצדיק ) ילמד הלכות ברכות. הלכות אלו מורכבות ובמציאות ימינו כאשר תעשיית המזון מפותחת החשיבות בלימוד הלכות ברכות חשובה ביותר. בכול מאכל אנו אומרים שמברך על העיקר ופוטר את הטפל , כאשר יש חמשת מיני דגן במאכל הדין שונה ,קמח תמיד הוא העיקר! אינו בטל. ולכן ברכה על מוצרים שיש בהם קמח מברכים בורא מיני מזונות. ב כמובן שיש סייגים: לדעת התוספות - מדובר כאשר הקמח בא לסעוד את הלב. ואילו לדעת הרמב"ם - כאשר הקמח מעורב לתת טעם בתערובת, אזי ברכתו בורא מיני מזונות. המשנה ברורה הביא את שני ההסברים של התוספות ושל הרמב"ם ולא ראה בהם מחלוקת וכאשר אחד מהסברות מתקיים מברכים מזונות. אבל כאשר נותנים קמח במאכל על מנת להדביק או להסמיך את המאכל ברכתו לא תהיה מזונות אלא כברכה של העיקר. ג. מכאן ניתן דוגמאות: קרמבו ,גלידה בגביע - מי שאוהב את הביסקוויט או את הגביע יברך שתי ברכות.יברך על הביסקוויט מזונות , וברכת שהכול על הקרם או הגלידה. קציצות דג, קציצות בשר ,כדורי פלאפל - ברכתם שהכול למרות שיש בהם קמח ,כי הם נועדו להדביק את החומר. שניצלים מצופים בקמח - הברכה היא תמיד שהכול ללא תלות בעובי הקמח .(הגר"מ אליהו זצ"ל, ילקו"י) קבוקים - כיון שהציפוי של הקמח עבה ומזין , יפריד ויברך שתי ברכות ,על הציפוי מזונות ועל הבוטן אדמה. בוטן אמריקאי - אדמה , מפני שהציפוי של הקמח דק ולא נועד להזין ,אלא להדביק את הבוטן. חמין עם קישקע וגריסים - יפריד בין מיני המזונות לאדמה , ויברך שתי ברכות. ברכת מזונות על הקישקע וברכת אדמה על היתר. גריסים אם יש מעט בטל בתוך החמין, ויברך ברכה אחת בלבד ואם יש כמות יפריד ויברך שתי ברכות. עוגת גבינה בתחתיתה שכבת פירורים דקה - יברך שהכול מפני שהקמח נועד להחזיק את הגבינה ולא להזין. וופלים, כיף כף, פסק זמן - ברכתם מזונות כיוון שנועד להזין למרות ריבוי השוקולד , כך ברכתם. קיגל תפוחי אדמה - גם אם חתיכות לחם ברכתו אדמה . לאזניה ,קיש ברכתם - מזונות,