• בגינה ובשדה

טיפול בעץ עם פירות נגועים

מכון התורה והארץ

י"ג אב תשע"ה
שאלה
לפני מספר ימים עברתי לבית פרטים עם עצי פרי בגינה. עץ הרימון מניב פירות רבים אך בשלב מסויים טפיל מחורר אותם והם משחירים ומרקיבים. האם מותר לי בשנת שמיטה להסיר את הפירות הנגועים ולעטוף את העץ ברשת בדי למנוע מהטפיל להזיק לפירות? האם מותר לי לעשות עוד פעולות כדי לשמור על פירות העץ?
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' כידוע נחלקו בשאלת הצלת פירות של שמיטה. הגאון הרב קוק זצ"ל אסר ולעומתו הגאון החזו"א התיר. פשטות דברי הרמב"ם מורים כדעת הרב קוק זצ"ל, אבל מכיוון שזה ספק בדרבנן נוטים להקל כאשר הדבר נעשה לצורך חקלאי והפסד מרובה, אבל בגינות נוי שאין בכך צורך חקלאי עדיין המחלוקת עומדת, ומי שרוצה יכול לסמוך על החזו"א בשביעית בזמן הזה שהיא מדרבנן. בברכת התורה והארץ יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ