• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדף היומי וסיום לימוד ומסכת

קדיש סיום מסכת למי שהוריו בחיים

הרב דוד חי הכהן

כ"א מרחשון תשע"ו
שאלה
שלום. שמעתי שיש אוסרים (למשל הרב אוירבך) להגיד קדיש סיום מסכת למי שהוריו בחיים. האם זה נכון? האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים? האם צריך לבקש רשות מההורים? תודה
תשובה
ישנם שני סוגי קדישים. אחד הוא סדר הקדישים הנאמרים בתפילה כמו לפני ברכו ואחרי התפילה, ויש קדיש הנאמר על דברי תורה. אלו קדישים ששייכים לשליח ציבור וללומדי התורה ואינם קשורים ליתום. אמנם יש קדיש הנאמר בסוף התפילה והוא מיוחד ליתומים ועל אמירתו צריך רשות מהורים. ומה ששמעת שיש מקפידים על קדיש של תורה אין זה מעיקר הדין ורק אולי מפני מראית עין.