• שאלות כלליות

לימוד נ"ך

הרב רפאל וסרטיל

כ"ד ניסן תשע"ו
שאלה
שלום, אני למדתי בישיבת הסדר (אני עולה חדש), אבל כמעט לא למדתי נ"ך ועכשיו שמתי לב לחשיבותו. בשלב הזה אני יותר מתכוון ללמוד בצורה בקיאותית/פשטנית כדי לרכוש את הרקע הבסיסי, אבל אני בטוח שגם יעלו לי שאלות שאני אצטרך לפנות לפרשנים אחרים בנוסף לרשי ומצודות. מתוך זה אני שואל: 1) לגבי שיטת לימוד, באיזה סדר של פרשנים כדי ללמוד? רשי, מצודות, ללמוד שניהם במלואם ביחד, או אפילו דעת מקרא ישר? בחוסר הבנה, שאלות או קושיות, לאיזה פירושים לפנות? 2) איזה מהדורה מומלצת? לגבי פירושים (לאו דווקא הרבה), חוסר שיבושים (שמעתי שיש בעיה גדולה לגבי שיבושים בנ"ך) וגם יהיה טוב אם יש מהדורה אם סיכומים של הפרקים ( אם אין סיכומים למהדורה המומלצת, המלצה של סיכום חיצוני זה גם טוב). בבקשה להסביר את סיבות לתשובות. תודה מראש.
תשובה
לשואל שלום, הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל היה מדריך ללמוד נ"ך עם מצודות ורד"ק. וניתן להיעזר גם ב"דעת מקרא". כשעולות שאלות, ניתן להיעזר בפירושים שונים, תחילה המפרשים המוכרים יותר שמודפסים בספרי מקראות גדולות, כמו: רש"י, רלב"ג, מלבי"ם ומהר"י קרא. ולאחר מכן מפרשים נוספים שכתבו חיבורים על הנ"ך, כמו: אברבנאל, ביאור הגר"א, האלשיך הקדוש, דעת סופרים, ועוד. עם הזמן תוכל לזהות בעצמך, אלו שאלות אופייניות לכל פרשן. מלבד אלה קיימת ספרות עניפה שהולכת ומשתבחת, של רבנים בני זמנינו, שמאירים את פרקי התנ"ך כל אחד מן הזווית המיוחדת שלו. ספרים אלה מחנכים את הלומד אלו שאלות לשאול, וכיצד נכון להשיב, וסוללים לפניו את הדרך להמשך לימודו. ב"ה בדורנו יוצאות מהדורות מתוקנות ומאירות עיניים דוגמת נ"ך "המאור". אם רצונך בכותרות וסיכומים קצרים, ניתן להיעזר ב"דעת מקרא" או במהדורת "נחמד למראה". חיילך לאורייתא