ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- קרוב אליך
יש אנשים שמצטיירים כאנשים קרים – אנשים אינטלקטואליים, רציונליים וכיוצא באלו, ולפעמים האנשים האלה בפנימיותם הם אנשים סוערים ואקסטטיים באופן שקשה להאמין. קחו למשל את בעל התניא, בכתיבתו, בעבודתו וגם הדרישות שלו הן כאלה. אבל הסיפורים שיש על עבודתו הנלהבת נראים לא מתאימים לדמות שבנתה עולם מסודר.
אני כמובן מדבר על סיפורי דרכי העבודה שלו, לא על מה שנקרא 'סיפורי מופתים', שהם לא כל כך חשובים. אחרי פטירתו של הבעל שם טוב, חסידיו ישבו ודיברו על גדולתו. ואז הוא נגלה אליהם ואמר: "אני לא יודע למה אתם יושבים ומדברים על המופתים שעשיתי, למה לא תדברו על היראת שמים שלי?". פעמים רבות מה שנגלה לעינינו הוא רק קליפה חיצונית. אנשים בנויים כמו בצל, יש לבצל קליפה אחת חיצונית וכל השאר זה קליפה בתוך קליפה בתוך קליפה. סיפורי המופתים הם סוג של קליפה, וגם ההתרשמות החיצונית שלנו מדמויות, היא אמנם קליפה פנימית יותר, אך עדיין קליפה.
גם אצל המהר"ל יש את הנגלה והנסתר. יש את הסיפורים והמופתים, ויש את הכתיבה שלו. האמת היא שבספריו נמצאים כל הדברים הגדולים, גם בפילוסופיה, גם בקבלה, גם בתורה וגם בדברים אחרים, ויש שם מלא הברקות, הרבה יצירה, הוא היה עולם גדול.
מהצד הזה, גם אצל הבעל שם טוב יש את אותו הדבר. הבעש"ט מצטייר מהסיפורים כדמות הסבא הזקן והטוב שנוסע עם העגלה והסוסים להציל איזה נפש מישראל, זה הכל אמת, אבל זה לא אומר איפה האיש היה נמצא; האיש נמצא במקום הרבה יותר מסובך, הרבה יותר עמוק.
יש אנשים שיכולים להאיר ולהדליק, אלה שבאמת עשו דבר שנשאר לדורות. יש איזה סוג של להבה פנימית, אש פנימית, והאש הפנימית הזו יוצאת – לפעמים על ידי אדם שמגלה את עצמו באש, ולפעמים מי שמגלה את עצמו בתכלית השקט, הרוגע והסדר, ובתוך זה יש הרבה אש. והאש הזו נשארת ופועלת, למרות שאנשים לא תמיד מבינים את זה. אנשים לא מבינים, למשל, איזו עמקות גדולה יש בתוך משפט אחד של הבעל שם טוב. לפעמים זה הרבה יותר עמוק מספרים גדולים שכתבו אנשים אחרים.
קרוב אליך (649)
הרב ד"ר יונתן זקס זצ"ל
313 - השגחה שניינית
314 - החסיד והסולטן
315 - לא על האהבה לבדה
טען עוד
הכרתי חסיד ברסלב אחד, איש שהרשים אותי באמת. הוא היה נכד של רבי נתן מברסלב. כשהכרתי אותו היה כבן תשעים וחמש, וגם חולה מאוד ברגליו. אני זוכר אותו פעם במנין ביום כיפור, הוא התנצל בפני הקהל ואמר: "פעם הייתי מתפלל לפני העמוד את כל התפילות, אבל עכשיו הקול שלי לא כמו פעם". אז הוא התפלל רק מעריב, מוסף ונעילה... יום אחד פגש אותו מישהו מהלך בדרך. הוא באמת היה חולה ברגליו והיה קשה לו ללכת, הוא הלך זוחל קצת אבל הולך, אז שאל אותו האיש: "ר' אברום, לאן אתה הולך"? הוא ענה שהוא בדרך למקווה, זה היה יותר מקילומטר והוא לא היה יהודי צעיר, שצריך לחשוש לעניין כזה או עניין אחר. אז היהודי ניסה לומר שאולי יום אחד הוא יוותר על המקווה... ר' אברום אמר לו: "מה זאת אומרת? כל זמן שחיים, צריך לחיות!".
זה מה שאני אומר לכם, כשחיים צריכים לחיות. בן אדם יכול להיות בן תשעים וחמש והוא יודע שלחיות זה ללכת למקווה, אז הוא הולך למקווה, הוא זוחל וכל פסיעה כואבת לו, אבל הוא הולך בשביל לחיות.
ח"י אלול הוא בשביל לעשות שבאלול אפשר יהיה לחיות. זו לא שאלה של איך לבלות את הזמן או איך לעבור את הזמן, השאלה היא איך לחיות את הזמן.
אנחנו עומדים בחודש שבו הקדוש ברוך הוא מתגלה לכולם, המלך בשדה, ומצד שני אין בו שום חגיגיות. ראש השנה הוא חגיגה גדולה, ביום כיפור אנחנו זוכים שהקדוש ברוך הוא מתיישב לטפל בנו ויש לנו גם את שמחת סוכות, אבל באלול כמו בשאר זמנים של שיגרה, השאלה היא איך אני קם בבוקר רגיל ועושה שסתם יום רביעי יהיה חי?
בעצם השאלה נכונה לכל אדם. בנאדם יכול לבלות תשעים שנים מתות לאורך תשעים שנות חיים. איפה יש יום חי? מה הוא עושה כדי שהימים שלו לא יהיו ימים מתים?
הארון א־רשיד היה סולטן בשיא הגדולה של הממלכה העבסית. היה לו כל מה שאדם יכול לבקש לעצמו, בגשמיות אבל לא רק. בסוף ימיו הוא אמר: "ניסיתי לחשב כמה ימים של אושר היו לי, ועדיין לא הגעתי לשבעה ימים". עומד בנאדם שמה חסר לו? כל מה שבנאדם יכול רק לעלות על הדעת היה לו; ולא היו לו ימים מאושרים. יכול להיות שלאנשים קטנים יותר יש יותר ימים כאלו, לפעמים בנאדם יושב אצלו בבית ומשחק עם הילדים הקטנים שלו ויש לו יותר אושר מאשר לסולטן הזה.
שאלתי שאלה אחת. שבנאדם יחשוב כמה ימים של חיים היו לו. לא רק כימים שלמים, כפריטים של ימים, אלא כמה שעות של חיים היו לו בתוך החיים שלו? איך באמת הוא חי שמה? לא איך מילא את הזמן, אלא כמה זמן הוא חי? איך אני חי את אלול, האם משהו נוצר מזה?
הקדוש ברוך הוא נקרא "אלוקים חיים ומלך עולם". הוא מחייה החיים, וזה התמצית של הכל, בזה אנחנו צריכים להידבק.
כשאומרים להידבק בדרכיו, זה דורש מבנאדם "להיות כמוהו" בבחינה שיש רק אצל הקדוש ברוך הוא. בדומה למה שאומר הרמב"ם, שאלוקים הוא האמת האמיתית, "אין אמת כאמיתתו", אמת שאיננה רק ההיפך משקר אלא אמת שאפשר לומר אותה בשלמות רק לגבי הקדוש ברוך הוא. וכשאני רוצה להידבק בקדוש ברוך הוא – אני מנסה להיות אמת כמוהו. ויש דבר אחר ששייך גם כן אליו – חיים. איך אני עושה שאהיה חי? זו עבודה. בנאדם יכול ללמוד דף גמרא ולהיות חי, הוא יכול להגיד פסוק תהילים ולהיות חי, הוא יכול לשבת בגינה ולשחק בעשב ולהיות חי, אבל להיות חי.
לעיתים קורה לבנאדם, שטועה לחשוב לגבי אירועים מסויימים שהם עיקר העניין, כתוצאה מהרפתקאה שהיתה בהם, אך החגיגה והמהומה אינם עיקר הענין. אצל כל מיני חסידים היו אומרים: מהו היום הכי גדול בשנה? זה היום אחרי יום כיפור שקוראים לו אצל האשכנזים "שם השם" – "גאָט'ס נאָמען". למה? באופן פורמלי יש לזה הסבר, מפני שזה היום שבמקום להגיד "המלך הקדוש" אנחנו חוזרים לומר שם השם. אבל העניין באמת הוא מה קורה אחרי יום הכיפורים? מה קורה אחרי שהגעתי ועליתי ועליתי ועליתי? מגיע יום ללא חגיגות וטקסים. זה יום שאני יכול להגיד: עבר יום כיפור, אני נקי, אני טהור, עשיתי הכל, עכשיו אין לי מה לעשות ביום הזה, מה אני כן יכול לעשות? להיות עם הקדוש ברוך הוא, באופן שבו אני נמצא איתו, שאני חי איתו.
זה בעצם העניין שאמרתי, מה שצריך לעשות בחודש אלול זה לקחת יום, או שעה, או חצי שעה, ולחיות! במובן הזה שלחיים האלה תהיה ממשות.
יש שאלות גדולות ושאלות אמיתיות ששואלים אדם בעולם העליון: מה עשית? לפעמים יש תשובות טובות, אפשר לתת דו"ח עם הרבה פרטים, יש אנשים שלא עשו הרבה ויש אנשים שכל החיים שלהם היו מלאי עשייה. אבל מה יקרה אם הקדוש ברוך הוא, או אולי לא הקדוש ברוך הוא אלא מלאך קטן יבוא וישאל אותי: מה היית? אז יהיה הרבה יותר קשה לענות. מעבר לכל המעשים הגדולים והקטנים, מה היה האיש בעצמו?
בשיתוף תלמידי ישיבת תקוע

איך מותר להכין קפה בשבת?

שלושה שותפים בזוגיות: מה למדנו מהאבות והאימהות?

שלושה שותפים באדם

נס חנוכה בעולם שכלי ?

איך עושים קידוש?

תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד

מה עיקר הגאולה ביום העצמאות?

איסור בשר וחלב

האם מותר לפנות למקובלים?

תכלת, שושנה, ופרץ שמחה, איך הכל קשור?

שלוש המצוות שנצטוו ישראל בכניסתם לארץ ישראל
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.

















