בי×Ē ×”×ž×“×¨×Š
  • משפחה חברה ומדינה
  • ה×Ēורה והחיים
  • ×Ēורה ומד×ĸ
קטגוריה משני×Ē
undefined
4 דק' קריאה
לח×Ĩ להקדש×Ē ×Š×™×ĸור זה

לימוד השי×ĸור מוקדש לרפוא×Ē

שירה ב×Ē ×ž×™×›×œ מסודי

מ׊×ĸה שברא הקב"ה א×Ē ×”×ĸולם, הרי הוא דואג לקיומו. הקב"ה "נו×Ēן לחם לכל בשר" (×Ēהילים קלו, כה) ודואג לכול, "מקרני ראמים ו×ĸד בי×Ļי כינים" (×ĸ"ז ג). אולם חלק מהו×Ēי מדאג×Ē ×”×§×‘"ה לבריו×Ēיו × ×ĸשה דווקא דרך הברכה האלוקי×Ē ×”×Š×•×¨×” במ×ĸשיהם של בני האדם, ודרך הה×Ēפ×Ēחו×Ē ×”×˜×›× ×•×œ×•×’×™×Ē ×”×× ×•×Š×™×Ē, פרי ×ĸמלו של האדם.
כאשר האדם מפ×Ēח א×Ē ×”×ĸולם הגשמי באמ×Ļ×ĸו×Ē ×”×ž×“×ĸ והטכנולוגיה, הוא × ×ĸשה "שו×Ē×Ŗ לקב"ה במ×ĸשה בראשי×Ē" (×ĸין איה שב×Ē ×¤"ט). הקב"ה לא ברא ×ĸולם מושלם אלא ×ĸולם מ׊×Ēלם, ונ×Ēן מקום להש×Ēדלו×Ē ×”×× ×•×Š×™×Ē ×œ×§×“× א×Ē ×”×ĸולם ברוחניו×Ē ×•×‘×’×Š×ž×™×•×Ē. ברוחניו×Ē, הקב"ה משפי×ĸ קדושה ומרומם א×Ē ×”×ĸולם כל הזמן. אך חלק בל×Ēי נפרד מכך הוא ההש×Ēדלו×Ē ×”×× ×•×Š×™×Ē ×‘×œ×™×ž×•×“ ה×Ēורה, ב×Ēפילה, בקיום המ×Ļוו×Ē ×•×‘×ĸבודה המוסרי×Ē ×ĸל המידו×Ē. וכן בגשמיו×Ē, ברכ×Ē ×”' הגשמי×Ē ×ĸל ה×ĸולם, מ×Ēלבש×Ē ×‘×™×Ÿ השאר בחוכמה וביכול×Ē ×”×× ×•×Š×™×™× ליי×Ļר יו×Ēר מזון, למגר מחלו×Ē, לה×Ēמודד ×ĸם אי×Ēני הטב×ĸ ו×ĸם כל א×Ēגר גשמי אחר שהאנושו×Ē ×ž×Ēמודד×Ē ×ĸמו.
אולם יש הבדל בין מי ׊×ĸוסק בפי×Ēוח ה×ĸולם הגשמי מ×Ēוך מני×ĸ אידיאלי ובין מי ׊×ĸושה כן ממני×ĸים אחרים. ככל שהאדם י×Ē×ĸלה מבחינה מוסרי×Ē, כך המני×ĸ שלו בפי×Ēוח המד×ĸ והטכנולוגיה י×Ē×ĸלה גם כן ויהיה לשם שמיים, כלומר לשם ×Ēיקון ושכלול ה×ĸולם הגשמי כחלק מה×Ē×ĸלו×Ē ×•×”×Ēקדשו×Ē ×”×ĸולם ולמ×ĸנו.
למני×ĸ של האדם יש מ׊מ×ĸו×Ē ×‘×™×—×Ą לחוויה הפנימי×Ē ×Š×œ×•. כאשר אדם ×ĸוסק ביישובו של ×ĸולם ובפי×Ēוחו למ×ĸן מטרו×Ē ×˜×•×‘×•×Ē, הוא יוד×ĸ שלמרו×Ē ×Š×›×œ×¤×™ חו×Ĩ הוא ×ĸסוק ב×ĸניינים שהם לכאורה רק טכניים וחומריים, הרי ׊מ×Ļד האמ×Ē ×ĸשיי×Ēו מלא×Ē ×ž×Š×ž×ĸו×Ē ×•×”×™× מביאה לו שמחה, שלווה וסיפוק.
למני×ĸ של האדם יש מ׊מ×ĸו×Ē ×’× בנוג×ĸ לשאלה מה הוא הנושא שבכוונ×Ēו לבנו×Ē ×•×œ×Š×›×œ×œ. כאשר החברה אינה מ×Ēוקנ×Ē ×œ×’×ž×¨×™, כוח הי×Ļירה האנושי מ׊ר×Ē ××Ē ×”×˜×•×‘ וא×Ē ×”×¨×ĸ במקביל. דוגמה לכך היא הטכנולוגיה, ׊מ×Ļד אחד היא משכלל×Ē ××Ē ××ž×Ļ×ĸי הרפואה הטובים שמביאים חיים ובריאו×Ē, ומ×Ļד שני היא זו ׊מפ×Ēח×Ē ××Ē ×›×œ×™ המלחמה ׊מק×Ļרים א×Ē ×”×—×™×™× ומביאים לסבל רב. דוגמה נוספ×Ē ×”×™× האינטרנט, המהווה פלטפורמה לדברים טובים ונ×Ļרכים ובה ב×ĸ×Ē ×œ×“×‘×¨×™× הנוראים מכול. כך הופך האינטרנט לברכה גדולה ולקללה גדולה גם יחד.
כדי להבטיח שכוח הי×Ļירה, הפי×Ēוח והשכלול של האדם יביא רק ברכה ולא קללה, הוא ×Ļריך להיו×Ē ×ž×œ×•×•×” בהכוונה רוחני×Ē ×•×ž×•×Ą×¨×™×Ē. רק כך יישמר המ×Ļב שבו כל פי×Ēוח טכנולוגי לא ישר×Ē ××Ē ×¨×Ļונו×Ēיו הר×ĸים של האדם או א×Ē ×—×•×œ×Š×•×Ēיו.
הרמב"ם כו×Ēב (מורה נבוכים ג, לא) שאח×Ē ×ž×ž×˜×¨×•×Ē ×”×Ēורה היא לכוון א×Ē ×›×•×—×•×Ē ×”××“× לטובה, ל×Ēיקון המידו×Ē ×”××™×Š×™×•×Ē ×Š×œ×• ול×Ēיקון חיי החברה. בוודאי שכוח הי×Ļירה האנושי×Ē ×”×•× בכלל זה, וה×Ēורה ×Ļריכה להדריכו כך שיהיה ל×Ēו×ĸל×Ē ×•×œ×‘×¨×›×”.
מכיוון שכך, זהו גם אחד מ×Ēפקידי ×Ēלמידי החכמים ואנשי האמונה - לכוון ולהדריך בפו×ĸל א×Ē ×”×× ×Š×™× ב×ĸלי הכוחו×Ē ×”×ž×ĸשיים בחברה. ×Ēלמידי החכמים ואנשי האמונה פו×ĸלים לרומם א×Ē ×”×—×‘×¨×” מבפנים, מבחינה מוסרי×Ē. ואילו ל×ĸומ×Ēם אנשי המד×ĸ והמ×ĸשה פו×ĸלים ל×Ēקן א×Ē ×”×—×™×™× מבחו×Ĩ, מבחינה טכני×Ē. לא רק שאלו לא מגמו×Ē ×Ą×•×Ēרו×Ē ××œ× הן משלימו×Ē ×–×• א×Ē ×–×•. הכלים מאפשרים למהו×Ē ×œ×”×•×¤×™×ĸ ב×ĸולם ב×Ļורה יו×Ēר טובה, והמהו×Ē × ×•×Ē× ×Ē ×ž×Š×ž×ĸו×Ē ×•×™×™×ĸוד לאו×Ēם הכלים.
השלמו×Ē ×”×’×ž×•×¨×” של אחדו×Ē ×–×•, בין ה×Ēורה לכוח הי×Ļירה האנושי, ×Ēופי×ĸ בימו×Ē ×”×ž×Š×™×—. ב×Ēקופה זו כל כוחו×Ē ×”×™×Ļירה יופנו רק לבניין טוב וחיובי לאנושו×Ē, ולא לשום מגמה שלילי×Ē ×Š×œ הרס וחורבן, כפי שמובא בדברי הנביא ×ĸל ×Ēקופה זו: "ושפט בין הגויים והוכיח ל×ĸמים רבים וכי×Ē×Ēו חרבו×Ēם לא×Ēים וחני×Ēו×Ēיהם למזמרו×Ē ×œ× יישא גוי אל גוי חרב ולא ילמדו ×ĸוד מלחמה" (יש×ĸיהו ב, ד). הדיוק בפסוק מראה שאין הכוונה שב×ĸ×Ēיד ייקחו א×Ē ×”×—×¨×‘×•×Ē ×•×”×—× ×™×Ēו×Ē ×•×¨×§ יהרסו או×Ēם, אלא יו×Ēר מזה, יהפכו או×Ēם לא×Ēים ולמזמרו×Ē. האנרגיה ה×ĸולמי×Ē ×Š×”×•×Š×§×ĸה רבו×Ē ×‘×™×Ļיר×Ē ×›×œ×™× לרו×ĸ - למלחמו×Ē, ל×Ē×ĸשיי×Ē × ×Š×§, לפי×Ēוח אמ×Ļ×ĸי לחימה, לשנאה, לקנאה, למילוי ×Ēאוו×Ē ×•×›×“×•×ž×”, ×Ēופנה לאפיקים חיוביים בלבד, של אÖĩ×Ē ×•×ž×–×ž×¨×”, שבאים ל×Ēקן ולא לקלקל, לבנו×Ē ×•×œ× להרוס. המשיח י×Ēקן א×Ē ×”× ×¤×Š האנושי×Ē ×ž×‘×—×™× ×” פנימי×Ē ×•×œ× ×Ēהיה מלחמה, כי המני×ĸים הר×ĸים שבנפש המביאים למלחמו×Ē ×™×Ēוקנו ולא יהיו ×ĸוד.
יש אידיאל במלאכה
יסוד האחדו×Ē ×‘×™×Ÿ הקודש לחול מופי×ĸ גם במו×Ļאי השב×Ē, בברכ×Ē ×ž××•×¨×™ האש וב×Ēפיל×Ē "ויהי נו×ĸם". הרא"׊ (ברכו×Ē) כו×Ēב שברכ×Ē ×ž××•×¨×™ האש במו×Ļאי שב×Ē ××™× ×” ×ĸל ההנאה מהאור, אלא היא זכר לכך שהאור נברא במו×Ļאי שב×Ē, כמובא בגמרא: "במו×Ļאי שב×Ē × ×Ēן הקדוש ברוך הוא ד×ĸה באדם הראשון מ×ĸין דוגמא של מ×ĸלה והביא שני אבנים וטחנן זו בזו וי×Ļא מהן אור" (פסחים נד). המהר"ל מסביר (באר הגולה) שדברי הגמרא הללו מבטאים א×Ē ×”×™×›×•×œ×Ē ×Š×”×§×‘"ה × ×Ēן לאדם לפ×Ēח ולהמ×Ļיא דברים שלא קיימים בטב×ĸ כמו×Ē ×Š×”×. כלומר, האש היא ביטוי לכוח הי×Ļירה של האדם, ל×Ēב×ĸרה הפנימי×Ē ×Š×™×Š בו לפ×Ēח ולבנו×Ē, לשכלל ול×ĸסוק ביישובו של ×ĸולם. אך או×Ēה האש יכולה גם ×œ×Š×¨×•×Ŗ, ולהפוך לאבק שריפה, אם אין לה הכוונה אידיאלי×Ē. הברכה מזכירה לאדם שכוח הי×Ļירה ני×Ēן לו מא×Ē ×”×§×‘"ה ו×ĸליו להש×Ēמ׊ בו לטובה ולברכה.
במו×Ļאי שב×Ē ×›×•×— הי×Ļירה חוזר וני×ĸור לאחר שהמלאכה נאסרה בשב×Ē. ב×Ēפיל×Ē ×ĸרבי×Ē ××•×ž×¨×™× א×Ē ×¤×Ą×•×§×™ "ויהי נו×ĸם" המבטאים א×Ē ×”×¨×Ļון שנו×ĸם ה' יהיה ×ĸל מ×ĸשי ידינו. שב×Ē ×”×™× נו×ĸם הנשמו×Ē, יום שבו אנו מ×Ēמסרים ל×ĸבוד×Ē ×”× ×Š×ž×” ×Ēוך ×ĸזיב×Ē ×”×ĸולם הגשמי ו×Ēיקונו. לאחר שה×Ēמלאנו בשב×Ē ×‘×Ēורה, ב×Ēפילו×Ē, במ×Ļוו×Ē, בה×ĸמד×Ē ×”× ×Š×ž×” כמרכז החיים, כ×ĸ×Ē ×× ×• מ×Ēפללים שכל המט×ĸן הפנימי הזה יבוא לידי ביטוי במ×ĸשינו בימי החול. אנו חפ×Ļים ׊מ×ĸשי ידינו יהיו לברכה ולא לקללה, לבניין ולא להרס, לה×Ē×ĸלו×Ē ×”×ĸולם ולא להשפל×Ēו.
הרב קוק אומר ב'אורו×Ē' שאחד מ×Ēפקידי ה×Ļדיקים הוא לרומם א×Ē ×”×™×—×Ą של בני אדם כלפי המלאכה, ולה×ĸמידם ×ĸל שני ×ĸקרונו×Ē. ה×ĸיקרון הראשון הוא ׊"הכשר×Ē ×”×—×™×™× הפנימיים של המ×Ļיאו×Ē" ×ĸומד×Ē ×œ×ž×ĸלה בחשיבו×Ēה מה×Ēיקון הגשמי, כיחס אורו×Ē ×•×›×œ×™×, נשמה וגות. ×ĸיקר הה×Ēקדמו×Ē ×Š×œ ה×ĸולם היא במימד הפנימי ולא החי×Ļוני.
ה×ĸיקרון השני הוא ההבנה שיש אידיאל גדול מאוד במלאכה וביישובו של ×ĸולם, ושה×ĸיסוק בהם הוא ממ׊ שו×Ēפו×Ē ×ĸם הקב"ה בהנהג×Ē ×ĸולמו. כל ×Ēיקון קטן של המ×Ļיאו×Ē ×”×’×Š×ž×™×Ē ×”×•× הו×Ļא×Ē ×”×ž×Ļיאו×Ē ×ž×”×Ēוהו ל×Ēיקון. כאשר אנשי מ×ĸשה י×Ēחברו לאידיאל ×Ēבוא ברכה גדולה ל×ĸולם מהם וממ×ĸשיהם. הקנאה, השנאה, ה×Ēחרו×Ē, הכבוד וה×Ēאוו×Ē ×œ× יהוו ×ĸוד א×Ē ×”×ž× ×™×ĸ למאמ×Ĩ האנושי. וכל ההמ×Ļאו×Ē ×•×”×Š×›×œ×•×œ×™× יפו×Ēחו לשם הופ×ĸ×Ē ×”×˜×•×‘ וה×Ļדק בלבד, ולא ×ĸל מנ×Ē ×œ×Š×¨×Ē ××Ē ×”×¨×ĸ או א×Ē ×”×—×•×œ×Š×”.
ק׊ר זה בין אנשי אמונה ואנשי מ×ĸשה, בין שב×Ē ×•×‘×™×Ÿ ימי החול, מבטא א×Ē ×”×™×—×Ą הכללי ׊×Ļריך להיו×Ē ×‘×™×Ÿ הקודש ובין החול, בין ×Ēורה למד×ĸ, בין הנשמה ×œ×’×•×Ŗ ובין האורו×Ē ×œ×›×œ×™×. הקודש בונה א×Ē ×ĸולם השאיפו×Ē ×”×¤× ×™×ž×™, א×Ē ×”×¨×’×™×Š×•×Ē ×”×¨×•×—× ×™×Ē ×•××Ē ×”×™×•×Š×¨ המוסרי. החול בונה א×Ē ×”×›×œ×™× השונים שבהם כל או×Ēם אידיאלים יכולים לבוא לידי ביטוי ולהופי×ĸ בחיים ×ĸ×Ļמם. כך החול מהווה מרחב ה×Ēגלו×Ē ×œ×§×•×“×Š, והקודש נו×Ēן מ׊מ×ĸו×Ē ×•×ž×”×•×Ē ×œ×›×œ×™ החול.

הרב אי×Ēן קופמן הוא ר"מ במכינ×Ē ×‘× ×™ דוד ב×ĸלי, ומחבר הספר 'בין קודש לחול – יחסו של הרב קוק למד×ĸ, לטכנולוגיה, לחינוך ולחברה'

מ×Ēוך ה×ĸי×Ēון בשב×ĸ.
סרטונים ×§×Ļרים
שי×ĸורים פופולריים
שי×ĸורים פופולריים
שי×ĸורים חדשים
שי×ĸורים חדשים
א×Ē ×”×ž×™×“×ĸ הדפס×Ēי באמ×Ļ×ĸו×Ē ××Ēר yeshiva.org.il