התערבות על כסף

הרב משה מאיר אבינר

שאלה
שלום רב התערבתי היום עם מישהו על נושא מסוים שהתווכחנו וזאת לאחר שאמר בסערת הדיבור "בואי נתערב על 100 שקל" והסכמתי. בסופו של דבר אני טעיתי וכביכול הפסדתי בהתערבות. בדיעבד גיליתי שאסור להתערב על כסף. שאלתי היא האם עדיין עליי לתת לו את הכסף? יש לציין כי אמר לא צריך אך מצפוני מציק לי וגורם לי להרגיש שאני חייבת לו. האם זוהי כמו שבועה? האם אני מחויבת לתת לו את הכסף? תודה
תשובה
בס"ד שלום וברכה! להתערבות כזו אין תוקף והיא אינה מחייבת את המפסיד כלל. לאחר מעשה, אם הצד שהפסיד רוצה בכל זאת לתת את מה שאמר, מותר, בתנאי שלא לוחצים עליו לקיים את דבריו וברור שהוא עושה זאת מרצונו החופשי. הרחבה: באופן כללי לא רצוי להתערב. על מנת שהתחייבות תהיה תקפה היא צריכה לכלול שני דברים: א. למתחייב תהיה גמירות דעת שהוא מוכן לזה שיפסיד. ב. מעשה קנין ולא רק התחייבות במילים. במקרה זה חסרים שני התנאים הללו. (אם רצונך לדעת באלו מצבים התערבות חלה עייני בתשובת הרב עזריה אריאל באתר "התערבות בין חברים"). בברכה: הרב משה מאיר אבינר