• צניעות בלבוש

חינוך ללבוש צנוע – חצאית ומכנסי טייץ

הרב שמואל אריאל

י"ד אב תשע"ח
שאלה
שלום! באתר מצויות הרבה שאלות בנושא הצניעות, ובכל זאת לא מצאתי תשובה לשאלה הספציפית שלי: אני מאוד מבולבלת בנושא החינוך לצניעות בלבוש לבנות. חשוב לי שביתי תורגל לדרך הנכונה ביותר (אנחנו אשכנזים), אך הדעות לגבי מה נכון הן רבות מידי... לכן שאלתי היא, למה הכי נכון לחנך מבחינת אורך החצאית, ומה דין הטייץ שנעשה כל כך נפוץ? האם לכתחילה זה בסדר ללכת עם חצאית שמכסה את הברך וטייץ מתחת, או שמא טוב יותר חצאית ארוכה שלא יראו את הטייץ, או שלא ללובשו בכלל שכן מכנס מתחת לחצאית גורר לפעמים תנוחות לא ראויות? אשמח לסדר בבלאגן, תודה רבה!
תשובה
שלום וברכה! בעניין אורך החצאית אכן ישנן דעות שונות בין הפוסקים. יש הסוברים שיש לכסות את הרגל עד הקרסול (עיינו למשל חזון איש או"ח, ט"ז, ח), ולדעה זו יש ללבוש חצאית ארוכה ממש, ואם החצאית היא פחות ארוכה יש לגרוב גרביים על חלק הרגל שאינו מכוסה בחצאית. לעומת זאת, יש הסוברים שהחובה מן הדין היא לכסות את הרגל רק עד הברך, ומעבר לכך הדבר תלוי במנהג ואינו חובה (עיינו למשל משנה ברורה ע"ה, ב). לפי דעה זו אפשר להסתפק בחצאית שאינה ארוכה ממש, ובלבד שהברך תהיה מכוסה בכל עת. מבחינת הראיות והמקורות יש מקום גדול לדעה הראשונה, אולם נשים רבות נוהגות לסמוך על הדעה השניה, וכמה רבנים חשובים בזמננו כתבו שמנהג זה הוא כשר על פי ההלכה. גם אם את באופן אישי מעדיפה לנהוג כדעה המחמירה, בחינוך הבת יש מקום להביא בחשבון גם את המציאות החברתית שבה היא מצויה, וייתכן שעדיף לחנך אותה לנהוג כפי הדעה השניה כדי למנוע תחושה לא נוחה שלה בין חברותיה. יש להדגיש, שלכל הדעות חובה שהחלק שעד הברך, ובכלל זה הברך עצמה, יהיה מכוסה בכל עת. לפיכך, אין די בחצאית שמגיעה עד הברך בדיוק, שכן בכל תנועה הברך עשויה להתגלות, וכאשר האשה יושבת המצב אף עלול להיות בלתי צנוע בעליל. לגבי מכנסי טייץ – לגבי החלק העליון של הרגל (מן הברך ומעלה) ודאי שאי אפשר להסתפק רק במכנסיים כאלה, שהן צמודות. דהיינו שהחצאית צריכה להיות באורך הנדרש, גם אם יש מתחתיה מכנסיים. אם המכנסיים באים כתוספת לחצאית שיש בה האורך הנדרש, אין בכך בעיה, ויש בכך אף הידור בצניעות, בפרט לגבי ילדות שמשחקות ומשתוללות, או נשים שעוסקות בפעילות גופנית, טיול, טיפוס וכדומה. אולם אם המכנסיים גורמים לכך שהחצאית תתקצר מן השיעור הראוי, הדבר הוא בעייתי.