• צניעות בלבוש

צניעות בין בנים

הרב בנימין במברגר

י"ד כסלו תשס"ז
שאלה
אני בחדר בפנמיה עם בנים, יש לי חבר שמפריע לו שאני הולך בערב בחדר עם מכנסיים קצרים וגופיה האם יש בזה בעיה, האם יש בעיה ללכת מהמקלחת (בפנימייה עם בנים בחדר) החוצה בשביל להתלבש רק עם תחתונים (זה לזמן קצר בלבד)?
תשובה
כתב השולחן-ערוך חלק אורח חיים סימן ב' (שו"ע או"ח ב), בעת שאדם מתלבש, אפילו כשהוא לבדו בביתו, עליו לנהוג בצניעות, ואל יאמר אדם הנני בחדרי חדרים ומי רואני, כי הקב"ה מלא כל הארץ כבודו. לכן לא יקום ממטתו ערום ואחר כך יתלבש, אלא ילבש את חלוקו בעודו על מטתו, מתחת לשמיכה. והסיבה לכך היא, שפעם היו נוהגים לישון ללא בגדים כלל, וכדי לשמור על הצניעות, הורתה ההלכה להתלבש באופן כזה שמקום ערוותו של האדם ישאר תמיד מכוסה, תחת השמיכה או תחת הבגד. ומנהג חסידות להזהר שכל המקומות שאדם רגיל לכסות מפני הכבוד בהיותו בין בני משפחתו או חבריו הקרובים, יהיו מכוסים גם בהיותו לבדו. אמנם יש שהחמירו, שגם את המכנסיים צריך ללבוש מתחת לשמיכה (מ"ב סק"א). אבל להלכה, רק את הלבנים התחתונים צריך להקפיד וללבוש בצניעות מתחת לשמיכה או בגד, או בחדר המקלחת, ואילו את שאר הבגדים מותר ללבוש בכל חדר רגיל (ערוה"ש ב, א). (על פי פניני הלכה, תפילה פרק ז). לכן מותר מצד ההלכה להסתובב עם מכנסיים קצרים וגופיה ואף עם תחתונים אבל ראוי להתחשב בחברך אם הדבר מפריע לו וכן לצאת מהמקלחת עם מכנסיים וחולצה.