• קריאת שמות ושינויים

שינוי השם

הרב משה ליב הכהן הלברשטט

א מרחשון תשע"ט
שאלה
תמיד הפריע לי שמי העברי שהוא שם נדיר. נקראתי על שם סבתי ועל שם דודה של אמי. בשנתיים האחרונות בעקבות שינויים חיוביים בחיי, שקלתי ברצינות לשנות את שמי לשם שמשקף אידיאל רוחני ותכליתי. מהו ההליך ההלכתי לעשות זאת? בנוסף, אני נשוי – האם זה משפיע על הכתובה? תודה. כל טוב,
תשובה
מומלץ להיוועץ באחד מגדולי ישראל המומחים לעניני שמות לפני קבלת החלטה משמעותית כזאת. נהוג לקיים את הליך שינוי השם בעליה לתורה עם השם החדש ועריכת מי שברך – ולאחר מכן להיקרא ע"י הידידים והקרובים ובמיוחד אשתו בשם החדש. לאחר שנקרא בשם החדש במשך שלושים יום זה נחשב שהוחזק בשמו החדש. ראוי להחליף את הכתובה בכתובה חדשה עם השם החדש, משום שכך יש לעשות לדעת חלק מן הפוסקים, אולם יש לעשות זאת רק לאחר שהוחזק השם החדש לפחות שלושים יום, וכדאי לפנות לבית הדין בו מופקד העותק הנוסף של הכתובה כדי ששני העותקים יהיו מעודכנים. בהצלחה רבה [מנחת יצחק ח"י סימן קלב, ספר כתובה כהלכתה להרב שמואל אליעזר שטרן פרק ו סעיפים יד טו ופרק יב סעיפים לט מ וע"ש במקורות, קובץ אבני משפט מרחשון תשס"ו פסקי הגרז"נ גולדברג על הלכות כתובות סעיף יז].