• גזל ונזיקין

תפילין שהגיעו בדרך מפוקפקת

כולל דיינות בית אל

י"ז אדר א' תשע"ט
שאלה
שלום רב, לפני מספר שנים קיבלתי ממכר תפילין אשר היו שייכים לחבר שלו שישב באותו זמן בכלא ולכן לא השתמש בהם. אני כבר לא חי באותה המדינה וכבר לא בקשר עם אותו מכר וגם אין לי שום דרך להשיג אותו. את התפילין לקחתי איתי כאשר עזבתי. השאלה שלי האם התפילין האלה נלקחו בגזל חס ושלום? האם אני יכול להשתמש בהם ? האם זה לא חטא ? תודה רבה מראש
תשובה
שלום וברכה לשואל. יש מס' פרטים שחסרים לנו. באופן כללי נאמר, שאם התפילין ניתנו ברשות בעל התפילין, הדבר מותר בשימוש. אולם אנו מניחים שהתפילין לא נתנו אלא לזמן מסויים, וודאי שלא לקחת אותם למקום שבעל התפילין לא יוכל להניחם כאשר הוא יצא מהכלא וכד'. לכן כבודו יעשה השתדלות גדולה לחפש את החבר או את הבעלים של התפילין כדי שיוכל להחזירם בהקדם. בברכה נאמנה, הרב נועם מייזלס