• כל השאלות

עטלפים המלכלכים את המרפסות בחצר של השכנים

הרב מיכאל יומטוביאן

ח תמוז תשע"ט
שאלה
בחצר שלנו (חצר משותפת לכמה משפחות הגרות בבנין אחד) ישנו עץ דקל גבוה מאד. בתוך ענפי הדקל מתחבאים עטלפים. העטלפים אוכלים מהפירות של העץ (מדובר בעץ שאין ממנו תמרים אלא פירות סרק) ויורקים ומלכלכים את המרפסות שנמצאות בחצר של הבנין שסמוך לנו. ועד הבנין מהחצר הסמוכה דורש מאיתנו לטפל בעץ, ולגזום אותו באופן שהמרפסות אצלם לא יתלכלכו, כמובן שכדי לגזום את העץ צריך להזמין איש מקצוע ולשלם לו עבור העבודה. האם מחובתנו לעשות זאת?
תשובה
מותר לאדם לעשות פעולה בחצירו כשהיא אינה גורמת נזק ישיר לחבירו, (חושן משפט סימן קנה סעיפים לא' לב'). אם כן, בודאי במקרה זה אין עליכם אחריות על לכלוך העטלפים מאחר ומדובר בנזק עקיף מאד. הדרים בחצר השכנה הם שצריכים לשאת בעלויות הטיפול במפגע. אמנם למעשה, נראה שכדאי שתשתתפו בעלויות עם הניזוקים, לפנים משורת הדין, למען יצירת יחסי שכנות טובים.