• בר ובת מצוה

אמירת תחנון כשחתן בר מצוה נמצא

הרב בנימין במברגר

ז שבט תש"פ
שאלה
חתן בר מצווה שמגיע לבית הכנסת לעלות לתורה ולהניח תפילין ביום שני או חמישי והוא בן שלש עשרה ויומים או שלשה או אפילו יותר , האם פוטר את הציבור מתחנון או לא ? אודה לכבוד הרב על תשובתו ושכרו כפול מן השמים
תשובה
למנהג אשכנז אין חתן ביום הבר מצוה פוטר את הציבור מתחנון. למנהג הספרדים, כשהחתן בר מצוה נהיה בן שלוש עשרה או כשמניח תפילין (לנוהגים להניח לפני גיל 13) לא אומרים תחנון. השאלה למה הוא מגיע כמה ימים אחרי הבר מצוה להניח תפילין. באופן פשוט הוא לא פוטר מתחנון. אם מדובר על נער ממשפחה לא דתית ועל ידי החגיגה הגדולה שיעשו לו יהיה קירוב לתורה ומצוות, הרי שניתן לשקול את זה.