• בר ובת מצוה

עלייה לתורה לפני בר המצווה

הרב בנימין במברגר

י"ד טבת תשע"ח
שאלה
שלום. בני ב ה’ בשבט יהיה בן 13 . האם מותר להעלותו לתורה לפני (כשבוע) גיל זה? האם מותר לעשות לו שבת חתן לפני גיל זה? תודה מראש
תשובה
המנהג המקובל הוא לעשות את שבת הבר מצוה לאחר יום ההולדת ה-13. אם קשה להתארגן לשבת משפחתית בשבת זו ניתן לדחות בשבוע (אולם כדאי שחתן הבר מצוה יעלה גם בעליה הסמוכה ליום בר המצוה שלו). לגבי עליית קטן לתורה לפני גיל 13 - מנהג התימנים שקטן עולה לתורה בשבת. גם לפי הספרדים ניתן אולם כיום רובם לא נוהגים כך בפועל. לאשכנזים יכול לעלות רק למפטיר. למעשה, מאחר וארוע זה מסמל את היותו חייב במצוות ויכול להצטרף למניין וכד', אל תקדימו את הארוע בשבת אלא לכל היותר תדחו. מזל טוב