• שבת בצבא

חמ"ל צבאי בשבת

הרה"ג דוב ליאור

ט"ו אייר תשס"ה
שאלה
אני משרת בחמ"ל במילואים. 1.אנחנו מקבלים במייל במחשב התרעות שצריכים להעביר לכוחות. האם מותר להדפיסם בשבת. כיצד יש לעשות זאת? 2.לעיתים אנו נדרשים להוציא מהמחשב פקודות ולהדפיסם. כמובן שהפקודות נדרשות לשם ידע מה לעשות במצבי חירום. כיצד יש לנהוג? 3.האם השכמות לחיילים בטלפון ע"מ להעירם לפעילות מבצעית מותרות? 4.האם יש המלצות נוספות לחייל בחמ"ל?
תשובה
1. מותר להדפיס, מפני שאלו הנחיות הנוגעות לפיקוח-נפש. אמנם, אם הדבר אפשרי, יש לעשות זאת בשינוי, כגון: כתיבה ביד שמאל וכדומה, אבל רק בתנאי שזה לא יגרום עיכוב בהעברת המידע. 2. עד כמה שידוע לי, הפקודות למצבי חירום הן ידועות כבר. כל מה שצריך זה להדפיסם. לכן נראה לי, שידפיסו את הפקודות מערב שבת, ומה שצריך להשתמש ישתמשו בשבת, ומה שלא יהיה בו צורך בשבת, ישמידו בצאת שבת. 3. אם זה לצורך הפעילות - מותר. 4. אם הנך רואה שפעולה מסוימת אינה חיונית, אל תעשה אותה. ואם התברר לך במהלך עשיית המלאכה שאינה חיונית, תפסיק אותה באמצע.