שיח או עץ שגדלו מתרומה או מעשר שנקברו באדמה

מכון התורה והארץ

כ"ה טבת תש"פ
שאלה
שלום וברכה, מי שקבר את תרומתו או מעשרו באדמה ומאותו מקום צמח עץ או שיח. האם מותר לאכול את פירות העץ/ השיח? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' א. גדולי תרומה הרי הם חולין אלא שחכמים גזרו עליהם שלא יאכלו (עיין רמב"ם תרומות פי"א הכ"א). ב. הזרע של הפרי הוא בד"כ במקום שלא נאכל, כגון: זרע הזית, תמר, חרוב וכדו', הזית עצמו תרומה, ומה שדבוק לגרעין הזית הוא תרומה, אבל הגרעין עצמו שלא נאכל איננו תרומה. ומכיוון שהזרע לא נאכל אין גידולים הגדלים ממנו תרומה כלל. עיין שם הכ"ב. ג. בעץ ההתייחסות היא לזרע שמגדל עץ, אבל העץ עצמו איננו תרומה אלא הפרי הגדל ממנו, וזה כבר גדולי גדולים שבכך לא קנסו חכמים. לכן אין לחוש בעץ שגדל במקום שקברו תרומה. בברכת התורה והארץ יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ