• זכויות יוצרים

צילומים של אדם שאירעה תקלה בהופעה שלו

הרב משה מאיר אבינר

כ"ח טבת תש"פ
שאלה
שלום רב. אדם שהסכים שיצלמוהו בשעה שמופיע בציבור, ובסופו של דבר לא הצליח לבצע את ההופעה כראוי ואירעה תקלה בהופעה (שִכְחָת התסריט ואלתור בהצגה, זיוף בשירה או פליטת פה באמצע נאום או הרצאה), האם המצולם רשאי לכפות על המצלמים למחוק את הסרטונים ולא להפיצם, והאם אסור למצלמים לא לשמוע לבקשת המצולם? כמו כן, האם קיים דין של אונאת דברים אם חבריו לועגים לו מחמת התקלה שאירעה בהופעתו? תודה רבה!
תשובה
בס"ד שלום וברכה, אסור לפרסם תמונה הגורמת למצולם בושה ללא אישור של המצולם משני טעמים. הטעם הראשון, כתוב בתורה (ויקרא פרק יט, יח) "וְאָֽהַבְתָּ֥ לְרֵעֲךָ֖ כָּמ֑וֹךָ" - הגמרא בפסיקתא כתוב על פסוק זה: "מכאן אמרו הלל הזקן - דעלך סאני לחברך לא תעביד". היינו שעיקר הציווי הוא לא לעשות לחבר דבר שאני לא הייתי רוצה שיעשו לי. טעם שני, כפי שכתבת יש בכך משום איסור הונאת דברים. הונאת דברים היא גרימת צער לאדם, הרמב"ם (מכירה פרק יד הלכה יח) כותב ע"פ דברי הגמ' ב"מ (נח:) גדולה הוניית דברים מהוניית ממון, שזה ניתן להשבון וזה לא ניתן להשבון, וזה בממונו וזה בגופו, והרי הוא אומר בהוניית דברים ויראת מאלהיך לפי שהדבר מסור ללב, הא למדת כל דבר שהוא מסור ללב נאמר בו ויראת מאלהיך, וכל הצועק מהוניית דברים נענה מיד שנאמר: כי אני ה'. גם לפי החוק ישנו איסור, בחוק הפגיעה בפרטיות כתוב: "1. לא יפגע אדם בפרטיות של זולתו ללא הסכמתו. פגיעה בפרטיות מהי? 2. פגיעה בפרטיות היא אחת מאלה: (4) פרסום תצלומו של אדם ברבים בנסיבות שבהן עלול הפרסום להשפילו או לבזותו; (4א) פרסום תצלומו של נפגע ברבים שצולם בזמן הפגיעה או סמוך לאחריה באופן שניתן לזהותו ובנסיבות שבהן עלול הפרסום להביאו במבוכה, למעט פרסום תצלום בלא השהיות בין רגע הצילום לרגע השידור בפועל שאינו חורג מהסביר באותן נסיבות; לעניין זה, "נפגע" – מי שסבל מפגיעה גופנית או נפשית עקב אירוע פתאומי ושפגיעתו ניכרת לעין; בברכה,