• תפילת העמידה

תשעה עשרה ברכות בתפילת שמונה עשרה

כולל הלכה בית אל

ה שבט תש"פ
שאלה
בתפילת שמונה- עשרה יש בעצם תשע עשרה ברכות, מהי הברכה הנוספת, ולמה תיקנוה?
תשובה
שלום וברכה אכן כשאנשי כנסת הגדולה תיקנו את תפילת שמונה עשרה - היו בה רק שמונה עשרה ברכות. במהלך השנים, כשהתגברו המינים והמלשינים - רבן גמליאל ובית דינו תיקנו ברכה נוספת - "למלשינים אל תהי תקווה". הביאור הפשוט הוא שהשם "שמונה עשרה" נשאר בגלל שהשם כבר נקבע, אך הרב אליעזר מלמד הביא בשם הרב צבי יהודה הכהן קוק שיש טעם מהותי יותר - כל שמונה עשרה הברכות הן על משהו חיובי: הוספת חכמה, הוספת גאולה וכן הלאה. ברכת "ולמלשינים אל תהי תקווה" היא על עקירת הרשעים, ומכיוון שהיא ברכה זמנית, עד שהרשעה תתכלה - היא לא נכנסה לשם התפילה והשם נשאר "תפילת שמונה עשרה". מקורות: ברכות כח, ב. הרמב"ם בהלכות תפילה, פרק ב הלכה א. פניני הלכה תפילה י, יז. בברכה הרב אריה מינקוב