- הלכה
- שאלות אקטואליות
שבעה בזמן קורונה
שאלה
צהריים טובים כבוד הרב, אבי נפטר ביום חמישי. אין לי אפשרות לקיים את מנהגי האבלות כי עקב מצב הקורונה בארץ, משפחתי ומשפחה של בעלי חוששים להגיע. בעלי איש צבא, חזר היום לעבודה. אני לבד בבית עם 2 ילדים קטנים, חייבת להמשיך לתפקד כרגיל בשבילם. קשה לי נפשית ורגשית.. מרגישה שאני מאכזבת את אבא שלי. מה עליי לעשות? איך להתנהל? המצב הזה כל כך לא פשוט עבורי.
תשובה
לשואלת,
ראשית, ברצוני להשתתף בצערך הגדול.
אכן, קשה מאוד לשבת שבעה במצב כזה, וקשה במיוחד המחשבה שאינך עושה את מה שהיה ראוי לכבודו של אביך המנוח.
אינני יודע היכן את גרה והאם יש אפשרות לאיזו תמיכה קהילתית, לפחות למצוא מישהו שיערוך עבורך קניות ויחסוך לך את היציאות מהבית. אם אינך מכירה, אני מציע לפנות לאתר https://www.ruachtova.org.il/ שמרכז מתנדבים למגוון משימות בצל הקורונה. אין ספק שהמצב המיוחד שלך מצדיק את הפנייה.
האם ניתן לבקש משכנים שישגיחו על ילדייך למשך מספר שעות ביום? (זה מותר על פי הנחיות משרד הבריאות, אם זו משפחה אחת קבועה) כך תוכלי להתפנות לפחות לשיחות טלפון עם המשפחה והמכרים.
אם הדבר לא מתאפשר, ואין לך ברירה אלא להמשיך לתפקד כאמא במשרה מלאה, אין לך שום סיבה לנקיפות מצפון. זה הדבר שנכון לעשות במסגרת מה שאפשר כעת. הנחת הכי גדולה לאבא שלך היא שיהיה לו המשך עלי אדמות, להמשיך לגדל ילדים טובים, בריאים ומחונכים, ובזה את עסוקה.
את האבלות עלייך לציין בשלב זה בעיקר בדברים שלא דורשים ממך זמן: ללבוש בגד שיש בו קרע, לא לנעול נעלי עור, ולהדליק נר נשמה לזכרו.
אפשר גם לחשוב על רעיונות מה אפשר לעשות לכבוד זכרו של אביך המנוח ב"עצימות נמוכה" על פני משך זמן ארוך יותר. אני לא מתכוון להאריך את אבלות השבעה, אלא לתת לאבל ביטוי חיובי מתמשך. למשל: לקבוע, בשלב זה בינך לבין עצמך בלבד, תאריכי יעד בעוד מספר חודשים לפגישות עם בני משפחה וידידיו של אביך, להעלאת זיכרונות. לחשוב על תכונות טובות מסוימות שבהן אביך הצטיין, או דברים שהיו חשובים לו במיוחד, והיית רוצה ללכת בדרכו. לקבוע לעצמך משימות מתאימות, מעשים טובים שאת ההשראה להם ינקת ממנו, ולרשום ביומנך להשלים משימה סבירה כלשהי מדי חודש, או שלושה חודשים, כדוגמה. ככה את פורסת את האבלות ל"פרוסות קטנות" שאת יותר מסוגלת לעמוד בהן, וגם עושה דברים לעילוי נשמתו.
ויהי רצון שתזכי לנחמה שלמה ובשורות טובות לך ולכל בית ישראל.

סתירה בתשובות הרב
הרה"ג יעקב אריאל | כ"ה ניסן תשפ"ב

האם יש בעיה בארגון הידברות?
הרב דוד חי הכהן | כ"ט שבט תשפ"א

סיבות להקמת בתי הדין הרבניים
הרב יהודה אודסר | ל ניסן תשפ"ב

מה אפשר ללמוד ממשבר הקורונה?
הרה"ג יעקב אריאל | י"ח אדר תש"פ

הרב עזריה אריאל
ראש כולל מכון המקדש.

העברת שעון שבת למצב קבוע בשבת
ג שבט תשע"ג

איפור מוזיקה והשתתפות באירועים בשנת אבל
ג שבט תשע"ג

עליה לקבר שלא בתאריך המדויק
ב אדר תשע"ג

הקשבה לקדיש למי שבאמצע התפילה
ד שבט תשע"ג

עליה לקבר שלא בתאריך המדויק
הרב עזריה אריאל | ב אדר תשע"ג

סיום ימי השלושים
הרב אלישיב קפקה | י"ג אייר תשע"ז
מברשת שיניים חשמלית בשבת
כולל הלכה בית אל | ה אב תשע"ז

קטיף תות
מכון התורה והארץ | י"א ניסן תשע"ה

שמירת נגיעה וייחוד במשפחה
הרה"ג יעקב אריאל | ט"ו אב תשפ"ב

עמידה בעשרת הדיברות
הרב נועם דביר מייזלס | ט"ו אב תשפ"ב

תכלת בציצית
הרב שמואל אריאל | ט"ז אב תשפ"ב
