• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

ממזרות מדרבנן

הרב משה מאיר אבינר

כ אדר תשפ"א
שאלה
שלום, בשולחן ערוך מופיע הדין לגבי אישה שבעלה הלך למדינת הים, אמרו לה שהוא מת והיא נישאה לאחר. לאחר מכן גילו שהוא חי והוא חזר, הדין המבואר הוא שתצא מזה ומזה ואין לה כתובה מזה ומזה. המקלים טוענים כי הוולד מהראשון ממזר מדרבנן והוולד מהבעל השני ממזר גמור. כמו כן, טענו המקלים כי הוולד מהראשון כשר לאחר גירושי האישה מהבעל השני, והיו שחלקו עליהם. השאלה שלי היא לגבי הוולד מהשני על פי המקלים. האם על פי המקלים מספיק שהאישה תתגרש מהבעל הראשון כדיי שהוולד מהבעל השני ייחשב לכשר גמור? או כדי שהוולד מהבעל השני יהיה כשר גמור היא חייבת להתגרש גם מהראשון וגם מהשני? אשמח לתשובה! תודה רבה!
תשובה
שלום וברכה, בשו"ע (אבן העזר יז, נז) ביחס לוולד מהשני, הביא מחלוקת האם הוא ממזר מדרבנן לאחר מות הראשון או שהוולד כשר. החלקת מחוקק (ס"ק קיט) הבין שמחלוקת זו תהיה גם אם הבעל חזר ממדינת הים או גרש אותה. ויוצא לשיטתו שלדעת המקלים אכן הולד כשר. אך החלקת מחוקק מקשה שבסעיף נו' השו"ע סתם כשיטה המחמירה ומדוע בסעיף נז' הוא מביא מחלוקת? הבית שמואל (ס"ק קסח) מתרץ שיש חילוק בין סעיף נז' בו הבעל הראשון מת במדינת הים ובזה הולד כשר, לבין סעיף נו שם הבעל חזר ובזה הולד ממזר אף אם מת או גרשה. בברכה,