• תספורת וצפרנים

מדוע גידול שיער נחשב חציצה?

הרב חיים שרייבר

כ אייר תשפ"א
שאלה
1) האם החציצה בתפילין שונה מחציצה של טבילה? שהרי מותר לאדם להיות נזיר ולכן לגדל שער למרות ה"חציצה". נשים יכולות לטבול גם עם שיער ארוך ולכן אם אין הבדל מהותי בין החציצות, אז יוצא שגופו אינו חוצץ. 2) גם בתקופת התנ"ך הארכת שיער הייתה מנהג של גברים, רואים זאת מהגמרא על יוסף שהיה מסלסל בשיערו כדרך נערים, משמע שזה היה מנהג של גברים גם ולכן לא שייך לא ילבש. 3) לאחר שגם בישראל זה תפס זה כבר לא חלק מחוקות הגויים. (אך מלכתחילה הייתה בעיה), מה גם שכל עוד יש הבדלת פיאות, סימן יהודי מובהק, אין סיבה לחשוב שזה נובע מרצון לחקות את הגויים אלא זה בא מתוך רצון שלו. (מה שמובא שם זה על גידול בלורית כדרך החוזרים מהמלחמה, דרך שחץ וגאווה. לא על גידול שיער באופן כללי) אשמח לביאור בנושא הזה (יש לי גם עבודה בעניין זה וגם נגיעה אישית) בנוגע לקטע על חינוך אין לי שום הערות, זה לשיקול המסגרת של התלמיד והוריו.
תשובה
שלום א. חציצה בתפילין שונה מחציצה לגבי טבילה. חציצה בתפילין נלמדת מבגדי כהונה שבהם יש להקפיד שלא יהיה שום דבר המפסיק בינם ובין הגוף. לגבי טבילה ישנם כללים בחז"ל מה מוגדר כחציצה ומה לא. ב. איסור לא ילבש תלוי לפי הזמן והתקופה. כאשר מקובל שיער ארוך אין בזה לא ילבש כפי שהיה בימי קדם, בימינו הדבר לא מצוי ולא מקובל ולכן יש בזה איסור לא ילבש. ג. בישראל תופעה זו לא "תפסה" אלא רק אצל אותם שרוצים להידמות לחבר'ה המגדלים שיער באומות העולם, ולכן האיסורים עדין קיימים. יום טוב