• שבת ומועדים
  • הסוכה והסכך

סוכה בפרגולת עץ מתחת לפרגולת בטון

הרב שמואל אריאל

י"ז כסלו תשפ"ב
שאלה
ברשותי מרפסת ובע"ה מתכנן לבנות שנה הבאה ע"ג תשתית פרגולת בטון קיימת פרגולת עץ כשרה קבועה שתשמש כסכך קבוע -האם כשר? בנוסף אבקש לשאול הם מעקות המרפסת בגובה 140 סמ יכולות לשמש דפנות כשרות לסוכה. אציין ששתיים מהמעקות אינם בקו ישר עם הפרגולה. אחת בקו ישיר. שנייה במרחק 3.5 מטר מקו הפרגולה שלישית במרחק 4.4 מטר מקו הפרגולה. דופן רביעית הינה קיר היציאה מהסלון בקו ישר עם הפרגולה. אודה למענה לשאלתי בתודה מראש
תשובה
שלום וברכה! א. ראשית, יש לברר אם הרוחב של קורות הבטון (הכוונה היא לרוחב האופקי של הקורות, ולא לגובה האנכי שלהן). אם העובי של הקורות הוא ארבעה טפחים (בסביבות 30 ס"מ), הן עשויות לפסול את הסוכה שמתחתן. במקרה כזה יש לברר במדוייק את כל הפרטים של פרגולת הבטון (כמה קורות בטון יש, המרווח ביניהן, והמרחק בין המרווחים לבין דפנות הסוכה). אם קורות הבטון הן ברוחב פחות מארבעה טפחים, אפשר לבנות סוכה מתחתן. אם כי במצב כזה, אף שהסוכה כשרה, עדיף שלא לשבת במקום שמעליו יש קורה. אם קורות הבטון הן ברוחב של פחות משלושה טפחים (בסביבות 22 ס"מ), הסוכה כשרה ואפשר לשבת בה ללא הגבלה. ב. לגבי פרגולת עץ קבועה – ראה כאן https://www.yeshiva.org.il/ask/100733 הדרכה כיצד לבנות את הפרגולה באופן שיהיה כשר. ג. לגבי הדפנות: גובה של 140 ס"מ מספיק בוודאי. אף שהסכך הוא גבוה הרבה יותר ויש פער גדול בינו לבין הדפנות בקו אנכי, זה כשר. אבל בנתונים שציינת יש בין המעקה לבין הדופן גם מרחק אופקי, שהוא גדול מאד. המרחק בין הדופן לבין הסכך בקו אופקי צריך להיות לכל היותר שלושה טפחים (בסביבות 22 ס"מ). על פי מה שציינת, יש דופן אחת שנמצאת מתחת הסכך. כמו כן, ישנו קיר היציאה מן הסלון שצמוד לסכך – אם בקטע שצמוד לסכך יש חלק קבוע שרוחבו הוא לפחות שבעה טפחים (בסביבות 56 ס"מ), החלק הזה יכול לשמש כדופן לסוכה. מלבד שתי הדפנות הללו, צריך להוסיף עוד דופן שלישית, שתעמוד מתחת לסכך או במרחק של עד שלושה טפחים ממנו. מתוך שלוש הדפנות שמכשירות את הסוכה, שתים צריכות להיות מחוברות זו לזו. מקורות: א. שו"ע תרל"ב, א. משנ"ב שם, ג. ג. שו"ע תר"ל, ט. שם ב-ג.