• שבת ומועדים
  • ערב פסח

קרבן תודה בערב פסח

הרב עזריה אריאל

ט"ז ניסן תשפ"ב
שאלה
שלום וברכה, הבנתי שלא אומרים מזמור לתודה גם בערב פסח כי יש בו חמץ. מדוע לא התירו במקדש להקריב תודה בערב פסח לפני זמן ביעור החמץ? האם מחשש שהמקדש צריך להיות נקי מחמץ בטלו בערב פסח קרבן תודה? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
לשואל, מועדים לשמחה! השיקול שהנחה את חכמינו שלא להביא קרבן תודה בערב פסח אינו החשש מהימצאות חמץ במקדש, אלא החשש שבגלל קוצר הזמן המותר באכילת חמץ לחמי התודה לא ייאכלו ויהיה צורך לבער אותם עם החמץ. שיקול זה נקרא "שלא להביא קדשים לבית הפסול", והוא נוגע לקרבנות נוספים, כל אימת שזמן האכילה קצר מן הרגיל. לכן מנהג האשכנזים שלא לומר "מזמור לתודה" גם בערב יום הכיפורים, כי אין מביאים ביום זה קרבנות נדבה הנאכלים, שמא לא יספיקו לאכול אותם עד כניסת הצום. מקורות: פסחים יג ע"ב, רמב"ם הלכות חגיגה פ"ב הי"ג, רמ"א או"ח סי' תרד.