בנושא שידוכים

הרב דוד חי הכהן

ב תמוז תשפ"ב
שאלה
היי שלום וברכה, רציתי לברר מהם התנאים המותרים לשדך בין איש לאישה מפני שלפעמים עולה בדעתי על שני מכרים/קרובים שיכולים להתאים, למטרת נישואין כמובן, ואיני יודע מה מותר.. קצת התבלבלתי מאיזו הלכה שראיתי של החפץ חיים ואשמח לסדר בעניין.. למשל אם אני רואה התאמה בין גבר לאישה חילונים מותר להכיר ביניהם? מה לגבי מסורתיים? דתיים "לייט"? דתיים שאיני בטוח לגבי רמת דתיותם וכו'? האם אפשר לשדך בין דתי/יה לחילוני/ת או מסורתי/ת? תודה רבה מראש תבורכו בכל טוב
תשובה
בזמן שלנו שאצל אלה הנקראים חילונים מופצת תרבות שעניינה הפקרות ושבירת כל מסגרת המשפחה נראה לענ"ד שיש לעזור בהקמת משפחה גם אם הם נראים כחילונים. כי אם חוששים לחיים באיסור אין ספק שהאנשים ילכו אחרי יצרם גם ללא נישואים והם עלולים לא לרצות להביא ילדים לעולם, וגם לפגוע קשה בבני/ בנות הזוג אם אין שום מחוייבות ביניהם. בנין המשפחה בדרך נישואים מציל מפרצות חמורות מאוד ולכן יש בזה מצוה ולא עבירה. גם בין מסורתיים יש מצוה וגמילות חסד גדולה כי יש הרבה סבל למי שחי לבד ולא רוצה לפרוץ גדר. הוא הדין גם לאלה שמקילים במצוות. אמנם יש להזהר ולא לשדך בין חילונים לדתיים כי זה סיכון למריבות וקשיים גדולים וכן להתפקרות של הדתי שביניהם, וגם נזק לילדים שיראו בית מלא בסתירות ומריבות ח"ו.